Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Μάνδρα: «Από το 1996 μας είχε προειδοποιήσει η φύση», λένε οι ειδικοί

Αποκαλυπτικός ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» σε σχέση με το γιατί γίνονται τόσο μεγάλες πλημμύρες στο ανατολικό κομμάτι της Αττικής. Μάλιστα περιέγραψε πως χρησιμοποιούσαν στο Πανεπιστήμιο την περιοχή για να κάνουν υποθέσεις εργασίας για τέτοιου είδους καταστάσεις.

«Βασική άσκηση – για το θέμα των πλημμυρών – ήταν η περιοχή της Μάνδρας. Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα, διότι στην περιοχή της Μάνδρας περνάει η παλιά εθνική οδός Αθηνών – Θηβών και δίπλα στον δρόμο αυτό, την κεντρική αυτή παλιά οδό υπήρχε από την περιοχή πάνω της Αγ.Σωτήρας, που είναι τα βουνά προς την περιοχή Πατέρα και αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Μάνδρας, μια ορεινή περιοχή με ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν ένα μεγαλύτερο χείμαρρο, ο οποίος είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα. Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού). Όποιος περάσει αυτό δρόμο (φύγει από τη Μάνδρα για να πάει βόρεια προς Αγ. Σωτήρα) αν προσπαθήσει – στο στενότερο σημείο μάλιστα -να δει πού είναι το ρέμα που περνούν τα νερά, δεν θα δει πουθενά διέξοδο για το νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.

Τονίζοντας πως η φυσική διέξοδος του νερού είχε κλειστεί, συμπλήρωσε: «Το τραγικό είναι ότι το 1996 είχαμε και δύο θύματα ακριβώς στην απέναντι περιοχή, ένα με δύο χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο που είχε κλείσει η δίοδος. Ήδη, η φύση είχε προειδοποιήσει για το ότι κακώς είχαν γίνει επεμβάσεις, κακώς δεν είχε διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού και ταυτόχρονα δεν είχε διαμορφωθεί μια τεχνητή ροή του νερού».

Σαν λύση αρχικά προτείνει ότι «πρέπει να υπολογίσουμε ποιες είναι οι μέγιστες βροχοπτώσεις που περιμένουμε στην ευρύτερη περιοχή, να υπολογίσουμε τον όγκο και να δούμε τι διατομή χρειάζεται ώστε να εξασφαλιστεί η δίοδος του νερού στην ακραία τιμή της βροχόπτωσης, επισήμανε.

Σημείωσε δε, ότι τρεις με τέσσερις φορές στα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο στην περιοχή και με πολύ μεγάλη τραγικότητα σήμερα, έχει έρθει το ακραίο γεγονός «και τότε ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται, ενώ είναι προαναγγελμένο, τα πάντα είναι προκαθορισμένα».

Ακόμα ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Γιάννης Πολύζος, δήλωσε σε ρεπορτάζ του News247 πως φαινόμενα σαν το σημερινό θα επαναληφθούν αφού όπως επεσήμανε από τη μία η κλιμματική αλλαγή και από την άλλη το γεγονός ότι τ’ ανοιχτά ρέματα έχουν μειωθεί κατά 66,4% τα τελευταία χρόνια στην Αττική, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες

Η Popaganda συνομιλώντας και με άλλους ειδικούς διαπίστωσε την κοινή ομολογία τους πως τα λάθη του παρελθόντος όσον αφορά τη δόμηση επαναλαμβάνονται και όποτε παρουσιάζονται τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ίδιες καταστάσεις.  

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή