«Δεν αποδεχόμαστε κανένα τελεσίγραφο από κανέναν», είναι η απάντηση του Νικολάς Μαδούρο στο τελεσίγραφο οκτώ ευρωπαϊκών χωρών για προκήρυξη προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου.
«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (σ.σ. αναφερόμενος στις ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους», σημειώνει ο Μαδούρο σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, που θα προβληθεί ολόκληρη απόψε.
Η Αυστρία έγινε χτες η όγδοη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ζητούν από τον Μαδούρο να παραδώσει την εξουσία και προκηρύξει ελεύθερες προεδρικές εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό.
Ο Μαδούρο απορρίπτει το τελεσίγραφο αποκαλώντας το «θράσος», διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του πως ο ίδιος είναι «ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας». «Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», σημειώνει στην συνέντευξή του ο Μαδούρο, αναφέροντας ότι «οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη».
«Φοβάμαι από αυτό που λέτε, κ. Μαδούρο», είναι η αντίδραση του δημοσιογράφου Ζόρδι Έβολε, ένας από τους πλέον διακεκριμένους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, για να λάβει την απάντηση «Αλήθεια; Δεν με φοβίζει», από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
«Μην παρεμβαίνετε στη Βενεζουέλα» διαμηνύουν Ρωσία – Τουρκία
Η Ρωσία, όπως επίσης και η Τουρκία, περιλαμβάνονται στους πιο σημαντικούς συμμάχους του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη Βενεζουέλα, χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνει.
«Ο στόχος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η βοήθεια, χωρίς την καταστροφική ανάμειξη έξω από τα σύνορά της», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σκετίνιν, ο επικεφαλής του τμήματος για τη Λατινική Αμερική του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Νωρίτερα, η Τουρκία, διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης έστρεψε τα βέλη της προς τις χώρες που στηρίζουν τον Γκουαϊδό.
«Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει πυρκαγιά. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχουν συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος μέσω του διαλόγου», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.