Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Στόουνχεντζ

Μια ομάδα αποτελούμενη από 12 γεωλόγους και αρχαιολόγους από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε, αποκάλυψε ότι ίχνη από ορισμένες από τις μικρότερες πέτρες του μνημείου, προέρχονται από δύο λατομεία στη δυτική Ουαλία.

Η ομάδα βρήκε επίσης αποδεικτικά στοιχεία προϊστορικών εργαλείων, πέτρινων σφηνών, αλλά και εκσκαφικής δραστηριότητας στα εν λόγω λατομεία, που χρονολογούνται γύρω στο 3.000 π. Χ., την περίοδο που κατασκευάστηκε το πρώτο στάδιο του Στόουνχετζ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί ατράνταχτο στοιχείο ότι άνθρωποι ενεπλάκησαν και μετακίνησαν αυτούς τους βράχους στο σημείο όπου βρίσκονται σήμερα, σε απόσταση τουλάχιστον 240 χιλιομέτρων μακριά.

«Δίνει επιτέλους, τέλος σε διαφωνίες που υπήρξαν επί μακρόν σχετικά με το αν οι βράχοι μετακινήθηκαν από ανθρώπινο παράγοντα ή εξαιτίας της δραστηριότητας των πάγων», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Southampton και επικεφαλής της μελέτης, Joshua Pollard.

 Όπως εξήγησε, από το 2010 η ομάδα του αναλύει δείγματα από το Στόουνχετζ και προσπαθεί να τα ταιριάξει με τις πέτρες στους λόφους Preseli της Ουαλίας. «Είναι σκληρή δουλειά. Η έρευνα αυτού του είδους παίρνει χρόνο», σημείωσε.

Για να πάρουν ακριβή αποτελέσματα, οι γεωλόγοι συνέθλιψαν εκατοντάδες δείγματα βράχων, μετατρέποντάς τους σε σκόνη. Έκαναν χημικές αναλύσεις σε βάθος χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ και ανέλυσαν την ηλικία των κρυστάλλων με τη μέθοδο της χημείας ζιρκονίου.

 «Χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό στάνταρντ μικροσκοπίων και μοντέρνων εργαλείων ανάλυσης» δήλωσε ο γεωλόγος Richard Bevins, του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας στο CNNi.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι οι βράχοι προέρχονταν από τους λόφους Preseli, αλλά η νέα έρευνα βοηθάει στο να διαψευστούν οι ισχυρισμοί του διάσημου Βρετανού γεωλόγου  H.H. Thomas το 1023, σχετικά με την τοποθεσία τους.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα σωστά λατομεία Carn Goedog και Craig Rhos-y-felin, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά των λόφων, απέναντι από την τοποθεσία που θεωρείτο μέχρι σήμερα.

«Πηγαίνοντας πίσω και κοιτώντας λεπτομερώς τα δείγματα που μελέτησε, μπορούμε να δείξουμε ότι καμία από τις προτάσεις του δεν στέκει», λέει ο Bevins.

Επειδή οι βράχοι είναι από την βορινή πλευρά των λόφων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο ότι σύρθηκαν από ξηράς από την Ουαλία στην Αγγλία και δεν μεταφέρθηκαν δια των παραποτάμων που βρίσκονται στη νότια πλευρά.

Είναι επίσης πιθανό ότι χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την κατασκευή ενός λίθινου κύκλου στην τοπική περιοχή, προτού μεταφερθούν και στηθούν στις πεδιάδες του Salisbury.

Οι αρχαιολόγοι, τώρα, θέλουν να επικεντρωθούν στους προϊστορικούς δεσμούς μεταξύ των προϊστορικών ανθρώπων στους λόφους Preseli και τις πεδιάδες της Αγγλίας στα ανατολικά. Η ομάδα ελπίζει επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στα θαμμένα πετρώματα στο Στόουνχετζ για να επιβεβαιώσει την καταγωγή τους.

«Παραμένει μία από τις πιο αξιόλογες περιπτώσεις μετακίνησης μεγαλίθων  μεγάλης απόστασης στον αρχαίο κόσμο, η οποία περιέργως δεν είχε μελετηθεί αρκετά. Είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Pollard.

(Πηγή)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA