Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι η πιο LGBT-friendly χώρα της Ευρώπης;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη LGBT κοινότητα στην Ευρώπη, καθώς 7,4% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος της κοινότητας.

Η Dalia Research GmbH του Βερολίνου εξέτασε μέσω της έρευνας της EuroPulse συγκεντρωτικά στοιχεία από 10.000 άτομα που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα σε 28 Ευρωπαϊκές χώρες. Η κλίμακα Kinsey χρησιμοποιήθηκε για να υπογραμμιστεί το φάσμα των ταυτοτήτων των συμμετεχόντων στην έρευνα. Όπου το  8,6% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων πολιτών δήλωσαν πως δεν είναι  ξεκάθαρα ετερόφυλοι, 10,9 των Γερμανών δήλωσαν ακριβώς το ίδιο ενώ 5,9 των Ευρωπαίων δήλωσαν μέλη της LGBT κοινότητας και 1,4% δήλωσε asexual.

Παρατηρήθηκε, επίσης, μια σχετική ανισότητα στην ηλικιακή κλίμακα. 11,2 των Γερμανών που δήλωσαν μέλη της LGBT κοινότητας ήταν 15-29 ετών ενώ την ίδια δήλωση έκανε μόλις το 5,7% των ηλικιών 30-49 ετών. 

Η στατιστικές μετρήσεις δείχνουν μια αύξηση των ποσοστών στη Γερμανία, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που έγινε το 2000.  Το 2000 μόλις 1,3% των αντρών δήλωνε γκέι, και 0,6% των γυναικών λεσβίες. Σε εκείνη την έρευνα δεν είχαν συμπεριληφθεί στοιχεία για τους τρανσέξουαλ  και τους αμφιφυλόφιλους.

Παρ’ όλη την κατάθεση προτάσεων στο Γερμανικό κοινοβούλιο για ίσα δικαιώματα στο ζήτημα του γάμου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται αν είναι αρνητική σε οποιαδήποτε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο. Πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης που φαίνεται να τάσσεται υπέρ της ισότητας σε ζητήματα γάμου. Παρ’όλα αυτά τα διακαιώματα της LGBT κοινότητας στη Γερμανία μπορούν να χαρακτηριστούν σχετικά προοδευτικά, συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το Βερολίνο είναι μια από τις πιο φιλικές πρός την LGBT κοινότητα παγκοσμίως. Ζητήματα όπως η καταχωρημένη συμβίωση και η υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια είναι νόμιμα, και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα αλλαγής φύλου από τη δεκαετία του 1980 – αρκεί να έχει προηγηθεί η απαραίτητη εγχείρηση αλλαγής φύλου. Οι πολίτες έχουν, επίσης, το δικαίωμα να προσδιορίζονται ως αρσενικά ή θηλυκά αναλόγως με τις προτιμήσεις τους.

Η χώρα με το μικρότερο δείκτη LGBT κοινότητας είναι η Ουγγαρία. Πρέπει βεβαία πάντα να λαμβάνουμε υπ’ όψιν πως το άτομο δεν βρίσκεται πάντα στην κατάλληλη ψυχολογική θέση ή στο κατάλληλο περιβάλλον για να αποδεχτεί και να δηλώσει την σεξουαλική του ταυτότητα. 

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι