Πλήρη στήριξη στον κ. Τόμσεν και στα στελέχη του ΔΝΤ και αιχμές στην ελληνική πλευρά για την καταγραφή και διαρροή της συνομιλίας τους περιέχει η απαντητική επιστολή της επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ στο πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα, στην επιστολή που είναι γραμμένη σε αυστηρό ύψος, επιμένει στη γραμμή που περιγράφει ο κ. Τόμσεν στη συνομιλία που δημοσιεύτηκε από τα Wikileaks και σημειώνει ότι απαιτούνται μείωση των δημοσιονομικών στόχων και ελάφρυνση του χρέους.
«Συμφωνώ μαζί σας ότι μια επιτυχής διαπραγμάτευση βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το επεισόδιο του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε για το εάν μπορούμε πράγματι να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας με δηλώσεις εκατέρωθεν. Υστερα από σκέψη, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Η ομάδα αποτελείται από εμποερο προσωπικό, και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και τη στήριξή μου. Για δουλέψουν, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και να λάβουν όλα τα μέτρα που εγγυώνται την προσωπική τους ασφάλεια», τονίζει κ. Λαγκάρντ στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Επίσης, χαρακτηρίζει ανοησίες την άποψη ότι τα στελέχη του ΔΝΤ χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτική τακτική τη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια στο διάλογό μας, αποφάσισα να δημοσιεύσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ », καταλήγει.
Στην αρχή της επιστολή της, η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορεί να παρυσιάσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου «… μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις και οδηγεί στον στόχο να θέσει την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι ισχυρής ανάπτυξης, αποκαθιστώντας σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους. Αλλιώς, θα αποτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σύντομα να υιοθετήσει ακόμη περισσότερα μέτρα».
Στη συνέχεια η επικεφαλής του ΔΝΤ υπενθυμίζει στον κ. Τσίπρα ότι πολλές φορές -και στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους- επέμεινε στο ότι εάν είναι αναγκαίο να χαμηλώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να τους επιτύχει, αυτό πρέπει να συνοδευτεί με μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. «Προς το συμφέρον του ελληνικού λαού πρέπει να καταλήξουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις», σημειώνει η κ. Λαγκάρντ.