Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Lady Gaga, Χάρι Στάιλς και Σερένα Ουίλιαμς παρουσιαστές του φετινού Met Gala

Η camp αισθητική είναι το θέμα του επόμενου Met Gala, του ετήσιου φιλανθρωπικού δείπνου για τους σκοπούς του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης που διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου.

Lady Gaga, Χάρι Στάιλς και Σερένα Ουίλιαμς θα είναι παρουσιαστές του γκαλά που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως «η μεγαλύτερη νύχτα της μόδας». Το φετινό θέμα της βραδιάς Camp: Notes on Fashion (Camp: Σημειώσεις για τη Μόδα) διασφαλίζει ότι το κόκκινο χαλί και τα φημισμένα βήματα που οδηγούν στο Μουσείο θα συμπληρωθούν με δηλώσεις περί στιλ που δεν θα ξεχαστούν σύντομα.

Σύμφωνα με συνέντευξη του Άντριου Μπόλτον, επικεφαλής επιμελητή του Ινστιτούτου Κοστουμιών στο περιοδικό Vogue, το θέμα του 2019 Met Gala είναι εμπνευσμένο από το θρυλικό δοκίμιο του 1964 της Σούζαν Σόνταγκ, «Notes on Camp» (Σημειώσεις για το camp) στο οποίο περιγράφει την camp αισθητική «αγάπη στο αφύσικο: τεχνητό και υπερβολικό… στιλ σε βάρος του περιεχομένου».

Ο Μπόλτον βρήκε το δοκίμιο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σχετίζεται με το σημερινό πολιτικό και πολιτισμικό κλίμα.

Εκτός από την οικοδέσποινα του Met Gala, Άννα Γουίντουρ παρουσιαστές φέτος είναι τρεις προσωπικότητες που ωθούν τα όρια της μόδας, η τραγουδίστρια και ηθοποιός, Lady Gaga, ο τραγουδιστής Χάρι Στάιλς και η αθλήτρια του τένις, Σερένα Ουίλιαμς.

Στον ρόλο του παρουσιαστή θα είναι και ο Αλεσάντρο Μικέλε, διευθυντής δημιουργικού του οίκου Gucci, ο οποίος στηρίζει το φετινό γκαλά. 

«Διανύουμε μία ακραία camp στιγμή και αισθάνθηκα ότι είναι πολύ σημαντικό για τη συζήτηση περί πολιτισμού να βλέπουμε τι συχνά απορρίπτεται ως κενή επιπολαιότητα, αλλά μπορεί να είναι πραγματικά ένα πολύ εκλεπτυσμένο και ισχυρό πολιτικό εργαλείο, ειδικά για περιθωριοποιημένους πολιτισμούς», δήλωσε ο Άντριου Μπόλτον.

«Είτε είναι ποπ camp, είτε queer camp, είτε υψηλό camp, είτε πολιτικό camp – ο Τραμπ είναι μια πολύ camp φιγούρα – νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρο» πρόσθεσε ο Μπόλτον.

Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Met Gala περιλαμβάνει περίπου 175 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και σχεδίου και ανδρικά και γυναικεία ενδύματα.

Για τον διευθυντή δημιουργικού του Gucci, Αλεσάντρο Μικέλε το δοκίμιο της Σόντανγκ: «Εκφράζει απόλυτα αυτό που πραγματικά σημαίνει για μένα camp: η μοναδική ικανότητα συνδυασμού της υψηλής τέχνης και της ποπ κουλτούρας».

Κάποιος που μεγαλώνει κάνοντας δίαιτα από την ιταλική τηλεόραση και τους ποπ αστέρες όπως οι Μίνα, Πάτι Μπράβο και Ραφαέλα Καρά στη δεκαετία του 1980 θα μπορούσε να μην γνωρίζει την έννοια του camp, το οποίο όπως ο Μπόλτον επισημαίνει εμπεριέχει στοιχεία «ειρωνείας, χιούμορ, παρωδίας, σάτιρας, τεχνητότητας, θεατρικότητας, πλεονασμού, χλιδής, νοσταλγίας και υπερβολής».

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA