Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«La Diva: 40 χρόνια»

Στη Μαρία Κάλλας είναι αφιερωμένο το γκαλά όπερας «La Diva: 40 χρόνια» με την υψίφωνο Ντινάρα Αλίεβα, που διοργανώνεται το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου (στις 21.00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας σοπράνο (1923-1977).

Η διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια Ντινάρα Αλίεβα, που φημίζεται για τη βαθιά εκφραστικότητά της και την σπάνια λυρικοδραματική χροιά της φωνής της, είναι σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι και έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κορυφαία λυρικά θέατρα του κόσμου.

Γεννημένη στο Μπακού, έχει τιμηθεί από την κυβέρνηση της πατρίδας της με τον τίτλο της Επίτιμης Καλλιτέχνιδος του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έχει διακριθεί σε μεγάλες διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις, όπως μεταξύ άλλων, στον διαγωνισμό Operalia (Σκάλα του Μιλάνου, 2010), «Φρανθίσκο Βίνιας» (Βαρκελώνη, 2010) και «Ελένα Ομπραστσόβα» (Αγία Πετρούπολη). Σημαντική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η βράβευσή της στον Διεθνή Διαγωνισμό «Grand Prix Maria Callas»-Όπερα, που διοργανώνεται εδώ και 40 χρόνια από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο “Athenaeum“.

Στην εμφάνισή της στο Μέγαρο θα τραγουδήσει άριες που σφράγισε με την ερμηνεία της η θρυλική ντίβα, από εμβληματικές όπερες του ιταλικού ρεπερτορίου, όπως ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα» και «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, η «Τόσκα» και η «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι κ.α. Την Αλίεβα θα πλαισιώσουν οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη στο πόντιουμ.

Το γκαλά-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, που αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο “Athenaeum” με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Μαρίας Κάλλας» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος του Μεγάρου στη Μαρία Κάλλας, το οποίο άρχισε πέρυσι και ολοκληρώνεται τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μάρθα Φύλλου