Την πεποίθησή του ότι οι δανειστές θα φέρουν τη μερίδα του λέοντος της ευθύνης, αν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, με κείμενό που ανάρτησε στο blog του στους New York Times: «Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, πρέπει να πούμε κάτι – και κυρίως αυτό: τι νομίζουν ότι κάνουν οι δανειστές, και κυρίως το ΔΝΤ;
Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρει ο Κρούγκμαν, «θα έπρεπε αφενός να στοχεύουν στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αφετέρου στην ελάφρυνση του χρέους, που θα οδηγούσε στον τερματισμού της συνεχούς κρίσης στο μέλλον». Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί «πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», αναφέρει ότι «οι δανειστές εμμένουν στο να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις, επειδή βασίζονται υπερβολικά στην επιβολή φόρων και όχι στην περικοπή των δαπανών». Πρόκειται για στάση που αποτελεί επέμβαση στην διαμόρφωση της εσωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα, προσθέτει ο Κρούγκμαν.
«Ο υποτιθέμενος λόγος για αυτή την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων» είναι ότι θα «πληγεί την ανάπτυξη». Η απάντηση του Αμερικανού οικονομολόγου σε αυτή την αιτίαση των δανειστών είναι η εξής: «Μας δουλεύετε;». «Οι άνθρωποι που απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν τη ζημιά που θα προκαλούσαν στην οικονομία οι πολιτικές λιτότητας, κάνουν τώρα μαθήματα σε άλλους γύρω από την ανάπτυξη;».
Αν και τα στελέχη του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να συνομιλήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Κρούγκμαν ανταπαντά πως «τώρα είναι οι δανειστές, πολύ περισσότερο από ό,τι οι Έλληνες, που μετακινούν τα δοκάρια του γηπέδου». «Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως ο στόχος είναι να καταστραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως ο στόχος των δανειστών είναι να εξωθήσουν την Ελλάδα σε μία πιθανότατα καταστροφική χρεοκοπία;».
«Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να σταματήσουμε να μιλάμε για ένα Graccident», αναφέρει ο Κρούγκμαν, καταλήγοντας: «Αν επέλθει ένα Grexit, θα είναι επειδή το ήθελαν οι δανειστές, ή τουλάχιστον το ΔΝΤ».