Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Κάρλος Αλβαράδο Κεσάδα κέρδισε με μεγάλη διαφορά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στην Κόστα Ρίκα, έπειτα από μια εκστρατεία που αποκάλυψε τον βαθύτερο παρά ποτέ διχασμό των πολιτών της για θέματα όπως οι γάμοι των ομοφυλόφιλων και η θρησκεία.
Συγκεντρώνοντας το 60,7% των ψήφων, βάσει των αποτελεσμάτων με πάνω από το 95% των εκλογικών τμημάτων ενσωματωμένο όπως ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, ο 38χρονος πρώην υπουργός Εργασίας κατήγαγε καθαρή νίκη έναντι του αντιπάλου του, του ευαγγελικού πάστορα Φαμπρίσιο Αλβαράδο, που έλαβε το 39,3%.
Ο 43χρονος δεξιός υποψήφιος, ο οποίος διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία πρόβαλε ιδιαίτερα την εναντίωσή του στους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου, αναγνώρισε την ήττα του απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του και τηλεφώνησε στον αντίπαλό του για να τον συγχαρεί.
«Δεν κερδίσαμε τις εκλογές, αλλά μπορούμε να δεχθούμε αυτό το αποτέλεσμα με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε, πριν να «ευχαριστήσει πρώτα απ’ όλα τον Θεό».
Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, οι υποστηρικτές του Κάρλος Αλβαράδο, συγκεντρωμένοι σε μια πλατεία της πρωτεύουσας, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς κι άρχισαν να ανεμίζουν τις κιτρινοκόκκινες σημαίες του κυβερνώντος Κόμματος Δράσης των Πολιτών (Partido Acción Ciudadana).
Νίκησε «ο υποψήφιος ο οποίος εξέφερε έναν λόγο αγάπης και ανεκτικότητας», δήλωσε με ικανοποίηση ο Ροδρίγο Ετσεβερία, 48 ετών, που βγήκε στον δρόμο για να πανηγυρίσει το αποτέλεσμα.
Αντίθετα με τον Φαμπρίσιο, ο Κάρλος Αλβαράδο προτείνει μεγαλύτερη επέμβαση του κράτους στην οικονομία, ενώ εμφανίζεται ευνοϊκά διακείμενος ως προς τις ενώσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.
Ενώ ο ευαγγελικός υποψήφιος ψήφιζε, μια ομάδα γυναικών διαδήλωσε στον δρόμο εναντίον του θρησκευτικού συντηρητισμού που πρόβαλε. Οι διαδηλώτριες ήταν ντυμένες στα κόκκινα και στα λευκά, παραπέμποντας στην τηλεοπτική σειρά The Handmaid’s Tale. Το σίριαλ αυτό, το σενάριο του οποίου είναι προσαρμογή για τη μικρή οθόνη του ομώνυμου βιβλίου της Μάργκαρετ Άτγουντ, παρουσιάζει ένα δυστοπικό μέλλον με την κοινωνία να κυριαρχείται από μια θρησκευτική σέκτα και τις γόνιμες γυναίκες να μετατρέπονται σε σεξουαλικές σκλάβες.
«Διαδηλώνουμε εναντίον του φονταμενταλισμού», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκαμπριέλα Κλαρκ, μια από τις ακτιβίστριες.
«Δεν θέλουμε μόνο να διατηρήσουμε τη δημοκρατία, την ειρήνη και τον σεβασμό στη φύση, αλλά επίσης η Κόστα Ρίκα να έχει ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερη ευημερία», δήλωσε από την πλευρά του ο Κάρλος Αλβαράδο Κεσάδα αφού ψήφισε. Για τον κεντροαριστερό υποψήφιο «είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».
Οι δύο υποψήφιοι, και οι δυο τους πρώην δημοσιογράφοι και λάτρεις του τραγουδιού, προβλεπόταν να δώσουν μια αμφίρροπη μάχη κατά τις δημοσκοπήσεις, αλλά η έκβαση της αναμέτρησης αποδείχθηκε θεαματικά διαφορετική.
Ο δεξιός Φαμπρίσιο, πρώην κοινοβουλευτικός, υποψήφιος του ευαγγελικού Κόμματος για την Εθνική Παλινόρθωση (Partido Restauración Nacional, είναι πολύ γνωστός τραγουδιστής στην Κόστα Ρίκα, το είδος του οποίου είναι η «χριστιανική» μουσική, ενώ ο κεντροαριστερός Κάρλος προτιμάει τη ροκ και ήταν μάλιστα μέλος συγκροτήματος αυτού του είδους όταν ήταν νεότερος.
Ο Γκουστάβο Αράγια της λατινοαμερικάνικης σχολής κοινωνικών επιστημών παρατήρησε πως αυτή «είναι η πρώτη φορά που προεδρικές εκλογές στην Κόστα Ρίκα πολώθηκαν για θρησκευτικά ζητήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η εικόνα που παρουσίαζαν οι δημοσκοπήσεις πριν από την αναμέτρηση έδειχνε, σύμφωνα με τον Αράγια, πως το εκλογικό σώμα στην Κόστα Ρίκα δεν είχε κατασταλάξει «ποιο μοντέλο ανάπτυξης θέλει» για τη μικρή λατινοαμερικάνικη χώρα που ζει αξιοποιώντας τον οικοτουρισμό και έχει μεγάλη φήμη για τη δημοκρατική της παράδοση και την πολιτική της σταθερότητα.
Η Κόστα Ρίκα θεωρείται μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της περιοχής, με ποσοστό αλφαβητισμού που φθάνει το 97,5% και τις επενδύσεις της στην εκπαίδευση να ξεπερνούν το 7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Ουνέσκο, την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.
Στον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ το 2016 η κεντροαμερικανική χώρα κατατασσόταν στην 66η θέση παγκοσμίως και στην 3η στη Λατινική Αμερική.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)