Οι χώρες που βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά των άλλων στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού επιδεινώνουν την πανδημία, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
«(Το να ενεργούμε) στρατηγικά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στην πραγματικότητα προς το εθνικό συμφέρον κάθε χώρας. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι», τόνισε ο Τέντρος ζητώντας να σταματήσει ο «εμβολιαστικός εθνικισμός».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι έχει στείλει επιστολή σε όλες τις χώρες μέλη του οργανισμού με την οποία τους ζητεί να συμμετάσχουν στον μηχανισμό COVAX ο οποίος έχει στόχο να διασφαλίσει παγκοσμίως την άμεση, δίκαιη και ίση πρόσβαση σε εμβόλιο κατά της covid-19.
Από την πλευρά του ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ συνέστησε σήμερα σε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν φέτος ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών από ενδεχόμενη μόλυνση από κορονοϊό.
Εξάλλου η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβ σχολίασε ότι οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορονοϊού, εξηγώντας ότι οι ειδικοί ακόμη μαθαίνουν πόσο ισχυρή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων στον SARS-CoV-2 και πόσο καιρό διαρκεί.
Επιπλέον η βαν Κέρκοβ σχολίασε ότι, αν ο κορονοϊός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι πιθανό να εισέλθει και στα σχολεία. Παράλληλα κάλεσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τον συνωστισμό, εφόσον αυτό είναι δυνατό, αν και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να κατηγορούμε αυτούς που «θέλουν να ζήσουν κανονικές ζωές».
Ωστόσο η επιδημιολόγος του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι οι νέοι δεν είναι ανίκητοι από την covid-19: «Βλέπουμε νέους ανθρώπους να καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν τον ιό».
Σε ό,τι αφορά την ανοσία αγέλης ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ, σχολίασε ότι «δεν είναι η λύση που θα πρέπει να αναζητούμε για να σωθούμε» από την covid-19, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως είμαστε πολύ μακριά» από το να επιτύχουμε ανοσία αγέλης.
Περισσότεροι από 21,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και 772.647 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.