Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ελάχιστα από τα τεστ που κυκλοφορούν είναι αξιόπιστα

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τη χρήση τεστ μέσω των οποίων κάποιος μπορεί να διαπιστώσει αν έχει προσβληθεί ή όχι από τον κορονοϊό. Ήδη υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν εισάγει κάποια από αυτά, τα οποία έχουν εγκριθεί ακόμη και από τις ευρωπαϊκές αρχές, όμως η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη επιφυλακτική για την αξιοπιστία τους. Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα, οι αποδεδειγμένα αξιόπιστοι έλεγχοι είναι οι μοριακοί οι οποίοι γίνονται στα δημόσια εργαστήρια αναφοράς αλλά και σε οργανωμένα διαγνωστικά και κλινικές που έχουν τα κατάλληλα αντιδραστήρια.

Όπως ανέφερε μάλιστα χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για το κορονοϊό, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Δηλαδή το να κάνει κάποιος έναν αιματολογικό έλεγχο με ένα γρήγορο και φτηνό σχετικά τεστ για να δει αν έχει «περάσει» τον ιό δεν έχει νόημα και τα χειρότερο μπορεί να έχει λάθος αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας, ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Επίσης «ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχει κάτι, ότι δεν έχει τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μία ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά και αυτό δεν ισχύει και μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ».

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, αναφέρει ο λοιμωξιολόγος, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αντίθετα τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας. «Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα από τα Πανεπιστήμια μας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα, για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς».

Πηγή: news247.gr

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή