Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κάποια κόμματα παρέβησαν τη νομοθεσία για την κρατική χρηματοδότηση, ξεχρεώνοντας τράπεζες και πληρώνοντας μισθούς…

Η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργεί στα οικονομικά των κομμάτων τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Μέχρι σήμερα, έχει δημοσιεύσει συνολικά τρεις ετήσιες εκθέσεις για τα έτη 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα. Και στις τρεις αυτές εκθέσεις, η Επιτροπή, ενώ διαπίστωνε γενικά παραβάσεις της νομοθεσίας από τα κόμματα δεν έδινε αναλυτικά στοιχεία και έκανε απλές συστάσεις, χωρίς να επιβάλει κυρώσεις.

Το Vouliwatch.gr, εδώ και ένα χρόνο, «ενοχλούσε» συστηματικά την Επιτροπή με επιστολές και επίσημα αιτήματα κατάθεσης εγγράφων (δείτε αναλυτικά α’, β’, γ’ μέρος), βασιζόμενο στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και διεθνώς και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία. 

Όπως διαβάζουμε «η Επιτροπή ΔΕΝ είχε ανταποκριθεί στα επανειλημμένα, νόμιμα αιτήματά μας και με τις γενικές και αόριστες αναφορές που είχε δημοσιεύσει συσκότιζε, αντί να διαφωτίζει τους πολίτες και την κοινή γνώμη σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων. Το Vouliwatch κατέφυγε στη δικαιοσύνη και λίγο πριν συζητηθεί η υπόθεσή μας λάβαμε απάντηση από την Επιτροπή για τα έτη 2016 και 2017, από την οποία προέκυψε -μεταξύ άλλων- ότι η ΝΔ έλαβε σχεδόν 1 εκατομ. Ευρώ κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς και τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της προς τις Τράπεζες». 

Ο νόμος είναι αυστηρός σχετικά με την χρηματοδότηση αυτή και ορίζει ότι εάν δεν διατεθούν τα χρήματα για επιμορφωτικούς σκοπούς, τα κόμματα οφείλουν να τα επιστρέψουν στο Δημόσιο Ταμείο και, εάν δεν το πράξουν, οφείλει η Επιτροπή να τους ζητήσει να τα επιστρέψουν. 

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση που έλαβε το Vouliwatch από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων και για το έτος 2015. Δείτε ποια κόμματα παρέβησαν τη νομοθεσία και τι προκύπτει από τα νέα στοιχεία εδώ.  

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης