Δεν καταλαγιάζει η κοινωνική οργή που εκδηλώνεται εδώ και ένα μήνα στην Κολομβία, όπου συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις με εξεγερσιακά χαρακτηριστικά και τους νέους στην πρώτη γραμμή, παρά το όργιο αστυνομικής καταστολής που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 60 άνθρωποι να δολοφονηθούν κι εκατοντάδες να εξαφανιστούν και να συλληφθούν.
Η επικεφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μιτσέλ Μπατσελέ, κάλεσε σήμερα τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τους θανάτους διαδηλωτών στη πόλη Κάλι, επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών, όπου τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν, 54 εκ των οποίων με πυροβόλα όπλα.
Εκεί ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε κατέβασε από χθες το στρατό αναπτύσσοντας 1.000 άνδρες, επικαλούμενος «πράξεις βανδαλισμού, βίας και χαμηλής έντασης αστική τρομοκρατία». Ωστόσο, η εισαγγελία ανακοίνωσε πως ένας ανακριτής στην νοτιοδυτική πόλη πυροβόλησε κατά του πλήθους σκοτώνοντας δύο αμάχους, πριν λιντσαριστεί από διαδηλωτές.
«Είναι απαραίτητο όλοι αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί προκαλώντας τραυματισμούς ή θανάτους, μεταξύ αυτών επίσημοι αξιωματούχοι, να βρεθούν στο επίκεντρο γρήγορων, αποτελεσματικών, ανεξάρτητων, αμερόληπτων και διαφανών ερευνών και να ζητηθεί από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», τόνισε η Μπατσελέτ.
Το γραφείο της Μπατσελέτ έκανε λόγο, επιπλέον, για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, παρουσία αστυνομικών στην συγκεκριμένη πόλη.
«Αυτά τα γεγονότα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά δεδομένων των προόδων, που επιτεύχθηκαν, για την επίλυση, μέσω του διαλόγου, των κοινωνικών αναταραχών, που ξέσπασαν πριν από έναν μήνα, μετά την έναρξη μιας απεργίας σε εθνικό επίπεδο κατά πολλών κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης», επισήμανε.
Και κάλεσε όλες τις πλευρές να «βάλουν τέλος σε κάθε μορφή βίας, μεταξύ άλλων των βανδαλισμών», υπογραμμίζοντας πως μονάχα ο διάλογος θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη μιας λύσης. Όμως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών σταμάτησαν ύστερα από δύο εβδομάδες.
Έναυσμα των αιματηρών κινητοποιήσεων ήταν το σχέδιο νόμου που θα αύξανε τον ΦΠΑ και έφερνε νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το οποίο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει γρήγορα. Όμως, οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βία, την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τη φτώχεια δεν σταμάτησαν.
Ειδικά στο Κάλι των 2,2 εκατομμυρίων, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας έχει αυξηθεί τρεις φορές περισσότερο από ό, τι στην υπόλοιπη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με ανταποκριτές.
Πηγή: efsyn