ΚΛΠ

Καμία Μόνη με το Santo Belto και το Soap Up Project στην Κυψέλη

Το ξέρεις ότι η έμφυλη βία παρ’ ότι είναι καθημερινό φαινόμενο παραμένει αόρατο, καθώς το ποσοστό καταγγελιών, παγκοσμίως, είναι μικρό; Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο. Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.

Τουλάχιστον 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Το 55%-95% θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.

Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Σίγουρα προβληματίζουν 6 γυναίκες επιχειρηματίες της Κυψέλης, που εκτός από γειτόνισσες έχουν γίνει και φίλες και ενώθηκαν φέτος οργανώνοντας τη δράση “Καμία Μόνη”.

Η Κατερίνα από το Soap up project είχε την αρχική ιδέα και η Έλλη από το Santo Belto, την εξέλιξε ζητώντας τη συμβολή της Νάντιας από τις Γεωργιανές Πίτες Marili, της Μαριάννας από το Cherry Muse, της Ειρήνης από τη Monstera και της Άννας από το Μπιούτι Μπαρ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν αμέσως. 

Η Κατερίνα ξεκίνησε τη δράση δημιουργώντας το σαπούνι “ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ” με σκοπό μέρος των εσόδων να καταλήξουν σε κάποιον οργανισμό που στηρίζει κακοποιημένες γυναίκες. Η Έλλη που διαθέτει τα σαπούνια στο κατάστημά της είχε την ιδέα για την πραγματοποίηση ενός event μέσα στο Santo Belto ώστε να συνεισφέρουν και οι ίδιες με τον τρόπο τους. Ύστερα από αρκετή αναζήτηση σε διάφορους οργανισμούς αποφάσισαν ότι μέρος των εσόδων θα διατεθούν στη Διοτίμα

Το Κέντρο Διοτίμα είναι μια γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση, εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας, που ιδρύθηκε το 1989. Όραμά του είναι η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και αποστολή του η ενδυνάμωση γυναικών και θηλυκοτήτων. Πυρήνας της δράσης του είναι η παροχή υποστήριξης σε γυναίκες που έχουν βιώσει έμφυλη βία, μέσω εξειδικευμένης νομικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας. Παράλληλα πραγματοποιεί: έρευνες, επιμορφώσεις και εκστρατείες γύρω τα έμφυλα δικαιώματα και την έμφυλη βία.

Έτσι πέρυσι έγινε το πρώτο “Καμία Μόνη” και φέτος, έχοντας ήδη κλείσει το Santo Belto έναν χρόνο λειτουργίας, ενώ ταυτόχρονα έχει αναπτυχθεί περισσότερο και η γειτονιά, η Έλλη σκέφτηκε ότι θα είχε ενδιαφέρον να μαζευτούν οι “γυναικείες επιχειρηματικότητες ¨της Κυψέλης και να συνεισφέρουν γι’ αυτόν τον σκοπό. Όλες μαζί λοιπόν και καμία μόνη, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών) μάς προσκαλούν σε ένα event που σκοπό έχει την υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών.

Εμείς μπορούμε να στηρίξουμε τη δράση κάνοντας μία βόλτα στις 25 Νοεμβρίου από τις 11:00 έως τις 23:00 στο Santo Belto αγοράζοντας σαπούνια “Καμία Μόνη” και τα έσοδα των αγορών θα δοθούν για το έργο της Διοτίμα. Μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο σε ένα πρόβλημα που κοντεύει να γίνει κοινωνικό φαινόμενο και να υποστηρίξουμε μία δράση που πρέπει να γίνει καθημερινότητα. Τα σαπούνια είναι διαθέσιμα και στο www.soapupproject.com

Santo Belto: Αγίας Ζώνης 21, Αθήνα, τηλ. 2117151755.
POPAGANDA