Μετά και την οργισμένη απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση να διαφοροποιηθεί από την ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να «τα μαζέψει».
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση αφήνει τώρα να εννοηθεί πως η διαμαρτυρία της στην ΕΕ δεν είχε να κάνει με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά γιατί δεν ζητήθηκε η άποψη της Ελλάδας.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι «σε σχέση με τη Ρωσία, από την πρώτη στιγμή είπαμε το αυτονόητο: ότι η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να υπάρχει ομόφωνη απόφαση χωρίς τη συμμετοχή και της Ελλάδας». Μάλιστα, θα ζητηθεί ανοιχτός διάλογος στα όργανα της ΕΕ και σήμερα, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.
Και ο Βαρουφάκης «τα μαζεύει»
Στον ίδιο τόνο ήταν και η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο έγραψε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί θεωρείται δεδομένη η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, «χωρίς να έχει ενημερωθεί περί τίνος πρόκειται!». Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης τα έβαλε και με τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, λέγοντας: «Μπορούν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο να προσπαθήσουν να κάνουν αυτή τη σημαντική διάκριση ανάμεσα στη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι μας παρέλειψαν και στη διαμαρτυρία για αυτές καθεαυτές τις κυρώσεις; Ή είναι πολύ πολύπλοκο για αυτούς;». Είναι ενδεικτικό ότι την ανάρτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης την έγραψε στα αγγλικά, καθώς απευθυνόταν και σε διεθνές ακροατήριο.
Και η «Αυγή» στον ίδιο τόνο
Ενδεικτικό ότι η Αθήνα προσπαθεί τώρα να μαζέψει τη «χειροβομβίδα» για τη Ρωσία είναι και το σχόλιο της εφημερίδας «Αυγή», η οποία τα ρίχνει στη… διαπλοκή: Γράφει: «Στα θέματα που αξιοποιούνται για να θολώσουν την εικόνα ευθύνης της νέας κυβέρνησης και να προδιαγράψουν κλίμα συνολικής σύγκρουσης με την Ευρωζώνη είναι και η αντίδραση της Αθήνας στην παράκαμψή της από την Ε.Ε. σχετικά με το θέμα των νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για το ουκρανικό».
Ερχεται πυρ και μανία ο Σουλτς για τη «ρωσική στροφή» της νέας κυβέρνησης
Για τις 14:30 έχει προγραμματιστεί το ραντεβού Τσίπρα-Σουλτς, στο οποίο προφανώς και θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και η αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και της ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης, οι δύο άνδρες θα κάνουν κουβέντα και για την αντιμετώπιση της τοξικής πολιτικής και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και για την προώθηση της πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την Ευρώπη.
Πηγή: iefimerida.gr