Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί και να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, όπως προέκυψε από την άτυπη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς σήμερα, Δευτέρα.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο προγραμματισμός και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών αύριο, Τρίτη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και την έναρξη της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος.
Η πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων θα εξεταστεί και στο σημερινό (Δευτέρα) Εurogroup.
Πάντως τα «αγκάθια» που υπάρχουν μεταξύ των 13 σημείων του β’ πακέτου καθιστούν αμφίβολη την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Δύσκολες -και ίσως χρονοβόρες- προδιαγράφονται οι μάχες για την νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και την προετοιμασία για τη δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ.
Εντωμεταξύ ηδη από τις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει οι προειδοποιήσεις ότι αν η Αθήνα επιθυμεί την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ έγκαιρα, πρέπει να επιτυχύνει και να υλοποιήσει τα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα. Σε διαφορετική περίπτωση η υποδόση του 1 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στη δόση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν πλησιάζει καμία μεγάλη δόση πληρωμής δημοσίου χρέους, τα όπλα πίεσης των δανειστών προς την Αθήνα για γρήγορες και επώδυνες αποφάσεις «αδειάζουν» -τουλάχιστον προσωρινά. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό το επόμενο διάστημα να «σηκώσουν ψηλά» το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, δηλαδή «αν θέλετε να συζητήσουμε για το χρέος τελειώνετε με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων», ή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στην οποία επιμένει η αυστηρή γερμανική πλευρά. Δεν αποκλείεται και συνδυασμός των παραπάνω μαζί με νέους αυστηρούς όρους και απειλές ώστε να δημιουργηθεί ο νέος μοχλός πίεσης.
Πηγή: In.gr