Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Εννέα υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου

Υποβάλλονται σήμερα επίσημα στον γενικό έφορο εκλογής οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου. Οι υποψήφιοι είναι συνολικά εννέα και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 4 Φεβρουαρίου για την εκλογή του νέου προέδρου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μπαίνει πρώτος στον δεύτερο γύρο, ενώ είναι ανοικτό κατά πόσο αντίπαλος του θα είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ή ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Υποψήφιοι είναι επίσης ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, και οι Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου και Μιχάλης Μηνάς. Σύμφωνα με την νομοθεσία κάθε υποψήφιος για είναι έγκυρη η υποψηφιότητα του οφείλει να καταθέσει στο γενικό έφορο εκλογής το ποσό των 2 χιλιάδων ευρώ ως παράβολο. Το παράβολο επιστρέφεται στον υποψήφιο, που θα συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψήφων. Σε κάθε άλλη περίπτωση το παράβολο κατάσχεται και κατατίθεται στο δημόσιο ταμείο. Κάθε υποψηφιότητα υπογράφεται από εκατόν ένα εκλογείς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο προτείνων και οι υπόλοιποι εκατό είναι οι υποστηρίζοντες τον υποψήφιο.

Οι βασικοί υποψήφιοι και τα επιτελεία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο σημειολογικό κομμάτι της σημερινής διαδικασίας. Τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα προτείνει η αντιπρόεδρος, βουλευτής ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλα Κυριακίδου, τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, το Σταύρο Μαλά ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, το Γιώργο Λιλλήκα θα προτείνει ο Μάριος Παύλου, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, και τον Χρίστο Χρίστου θα προτείνει ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA