Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Η πιο κρίσιμη στιγμή από το 2004

Στην πιο κρίσιμη στιγμή τους βρίσκονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού από το 2004, από τότε δηλαδή που ετέθη σε δημοψήφισμα το «σχέδιο Ανάν». Το πρωί άρχισε στη Γενεύη η Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης, όπου έγιναν εισηγήσεις από όλες τις πλευρές ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και ακολούθησε γεύμα εργασίας, ενώ η διάσκεψη θα συνεχιστεί το απόγευμα με την ουσία των διαπραγματεύσεων στα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας.

Παρόντες στη Διάσκεψη είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυήτριων δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ εκπροσωπείται διά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Οικοδεσπότης της διάσκεψης είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη διάκσεψη φέρουν τον τίτλο «Αυτού εξοχότητα» (His exelency) εκτός από τον Αντόνιο Γκουντέρες, του οποίου ο τίτλος αναγράφει Γενικός Γραμματέας Με την προσφώνηση «Αυτού Εξοχότατος», παρουσιάζονται τόσο οι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όσο και οι ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κρατικής οντότητας, κάτι που έθετε ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση η τουρκική πλευρά. Ο κ. Αναστασιάδης πάντως, στην εισαγωγική του ομιλία στην πρωινή συνεδρία, τόνισε ότι συμμετέχει με διττή ιδιότητα, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Για ιστορικά γεγονότα μίλησαν χθες τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Χάρτες

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, ότι θα είναι περίπου 90 χιλιάδες.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% στον οποίο δεν περιλαμβάνεται η Μόρφου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Τσίπρα – Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη διάσκεψη της Γενεύης, αν διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και νέα επικοινωνία μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Αυτή τη στιγμή στη Γενεύη η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σε ερώτηση ποιο πλαίσιο θεωρεί η Αθήνα ελπιδοφόρο για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην κατάργηση των εγγυήσεων και τη μη αναγνώριση σε τρίτο κράτος του δικαιώματος μονομερούς παρέμβασης. Αν υπάρξει δυνατότητα σύγκλισης σε αυτά, και φυσικά και οι δικοινοτικές συνομιλίες καταλήξουν σε συμφωνία, θεωρούμε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση των πρωθυπουργού στη Γενεύη, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Θα πάει ο Γιλντιρίμ;

Στα αισιόδοξα μηνύματα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνεται, σύμφωνα με το BBC, και η απρόσμενη συμμετοχή του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στις συζητήσεις των διεθνών διπλωματών.

Πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για πιθανή μετάβαση στη Γενεύη του τούρκου πρωθυπουργού. Πάντως για το ενδεχόμενο αυτό δεν υπάρχει πληροφόρηση, για την ωρα, στη Γενεύη. Δεν έχουν επίσης γνώση ελληνοκυπριακές πηγές. Θέμα της τουρκικής πλευράς αν θα πάει ο τούρκος πρωθυπουργός, είπε στην Αθήνα ο κ. Τζανακόπουλος.

Αποχή των κομμάτων του «ενδιάμεσου χώρου»

Στη δημοσιότητα δόθηκε κοινή δήλωση των κυπριακών κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου», δηλ. του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Αλληλεγγύη και των Οικολόγων, τα οποία αναφέρουν πως δεν θα παραστούν στη σημερινή δεξίωση, η οποία αποτελεί μέρος, όπως αναφέρουν, της Διεθνούς Διάσκεψης με την οποία διαφωνούν.

Προσθέτουν μάλιστα, πως «δεν δικαιολογείται η σύγκληση Διάσκεψης για την Κύπρο», καθώς όπως υποστηρίζουν υποβαθμίζεται ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως επικεφαλής του μόνου διεθνώς αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία επί του εδαφικού, όπως προέβλεπε η αρχικής συμφωνία για τη σύγκλιση της διάσκεψης, ανοικτό παραμένει το θέμα της διακυβέρνησης με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία και να το φέρει στις διαπραγματεύσεις για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια.

Στην πραγματικότητα κοινή είναι διαπίστωση, όχι μόνο των κομμάτων του «ενδιάμεσου χώρου», ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και όλα βρίσκονται στο τραπέζι, σε μια συνολική διαδικασία «πάρε-δώσε».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η απόκρυψη χαρτών από τους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησής και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού.

Αποχώρησε η Θεοχάρους

Έντονη ήταν επίσης η αντίδραση και της προέδρου της «Αλληλεγγύης» Ελένης Θεοχάρους. Η κ. Θεοχάρους, όπως και ο βουλευτής του κόμματος, Μιχάλης Γεωργάλλας που την συνοδεύει, αναχώρησαν από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν και επιστρέφουν το απόγευμα στην Κύπρο.

Η κ. Θεοχάρους γνωστοποίησε την απόφασή της να αποχωρήσει από τη διαδικασία της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, μη αποδεχόμενη τον χάρτη που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά και εκφράζοντας τη διαφωνία της με χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη.

Όζγκιουργκιούν κατά Ακιντζί

Στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κατοχικός πρωθυπουργός Χουσεΐν Όζγκιουργκιούν βάλλει κατά του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μέσω Twitter.

Ο κ. Όζγκιουργκιούν συγκαταλέγεται μεταξύ των «γερακιών» της τουρκοκυπριακής πλευράς και η πολιτική του στάση είναι συνήθως ευθυγραμμισμένη με την Αγκυρα, η οποία έδινε μέσω του ιδίου «γραμμή» όλο το προηγούμενο διάστημα των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη – Ακιντζί.

«Μεγάλο λάθος η κατάθεση χάρτη γράφει στον λογαριασμό του. Παραβιάστηκαν οι παράμετροι του ΟΗΕ για τη λύση» υποστηρίζει ο κατοχικός πρωθυπουργός.

Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ εκπροσωπείται στις συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: In.gr

POPAGANDA