Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Tο κοινοβούλιο της Νικαράγουα ζητά από τον Ντανιέλ Ορτέγα να αποσύρει τη χώρα από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Να αποσύρει τη χώρα από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) κάλεσε χθες Τρίτη το κοινοβούλιο της Νικαράγουας, όπου τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών κατέχει το κυβερνών FSLN (το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης), τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, στον οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στις ΗΠΑ, όπως άλλωστε και στην αντιπρόεδρο και σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο και δεκάδες στελέχη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Το κοινοβούλιο αξίωσε ο Ντανιέλ Ορτέγα, «με την ιδιότητα του αρχηγού του κράτους (…) να αποκηρύξει τον (σ.σ. Διαμερικανικό Δημοκρατικό) Χάρτη του ΟΑΚ», ενέργεια που συνεπάγεται την αποχώρηση της Νικαράγουας από τον Οργανισμό.

Το αίτημα ακολουθεί «τις επανειλημμένες επεμβάσεις του ΟΑΚ στις εσωτερικές υποθέσεις της Νικαράγουας», επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Γουστάβο Πόρας.

Το Άρθρο 143 του Χάρτη του ΟΑΚ επιτρέπει σε αρχηγό κράτους να το αποσύρει από αυτόν, κατόπιν διετούς διαδικασίας.

Η αντιπρόεδρος Μουρίγιο εξέφρασε ικανοποίηση για το αίτημα, κρίνοντας πως «συμμορφώνεται προς την απαίτησή μας να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις που παίρνει κυρίαρχα και με αξιοπρέπεια ο λαός μας».

Νωρίτερα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε πως πλέον η είσοδος του προέδρου Ορτέγα, της αντιπροέδρου και συζύγου του Μουρίγιο, των υπουργών του και δεκάδων στελεχών του κρατικού μηχανισμού στην επικράτεια των ΗΠΑ είναι πλέον απαγορευμένη.

«Η καταστολή και οι καταχρήσεις της κυβέρνησης Ορτέγα και όσων την υποστηρίζουν επιβάλλουν στις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Οι κυρώσεις προστίθενται σε προηγούμενες σε βάρος αξιωματούχων και συγγενών του ζευγαριού που βρίσκεται στην προεδρία και την αντιπροεδρία της Νικαράγουας.

Την Παρασκευή, η γενική συνέλευση του ΟΑΚ ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο τονίζεται ότι οι προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα την 7η Νοεμβρίου «δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες, ούτε διαφανείς» και «δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση», ανοίγοντας τον δρόμο για την αναστολή της συμμετοχής της χώρας στον οργανισμό.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, στην εξουσία από το 2007, επανεξελέγη πριν από δέκα ημέρες πρόεδρος της χώρας, για τέταρτη συνεχόμενη πενταετή θητεία, έπειτα από μια ψηφοφορία με την αντιπολίτευση απούσα, καθώς φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν πρακτικά όλοι οι σοβαροί αντίπαλοί του. Η διαδικασία επικρίθηκε με σφοδρότητα από τη διεθνή κοινότητα.

Η αποχώρηση της Νικαράγουας από τον ΟΑΚ θα απομόνωνε ακόμη περισσότερο τη χώρα και θα επιδείνωνε τη φτώχεια, προειδοποίησε ο πρώην διπλωμάτης Έδγαρ Παράλες. Η Νικαράγουα, εξήγησε, δεν θα έχει πλέον πρόσβαση «σε δάνεια, στον συντονισμό και σε δωρεές της διεθνούς κοινότητας», ενώ θα μεγεθυνόταν «ακόμη περισσότερο η έξοδος των Νικαραγουανών» από την πατρίδα τους, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA