Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Το Κοινοβούλιο της Ινδίας ενέκρινε την κατάργηση της αγροτικής μεταρρύθμισης

Το Κοινοβούλιο της Ινδίας ενέκρινε σήμερα την κατάργηση των νόμων για την αγροτική μεταρρύθμιση, ακολουθώντας την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έπειτα από ενός έτους μπρα-ντε-φερ με τους αγρότες, σφοδρούς πολέμιους της μεταρρύθμισης αυτής.

Κατά την πρώτη ημέρα της χειμωνιάτικης κοινοβουλευτικής συνόδου, τα δύο σώματα του ινδικού Κοινοβουλίου ενέκριναν γρήγορα το σχέδιο νόμου που αποσκοπεί στην κατάργηση αυτών των νόμων έπειτα από την ξαφνική μεταστροφή του Μόντι στις 19 Νοεμβρίου.

Οι αγροτικοί νόμοι που ήθελε ο Μόντι είχαν ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2020 προκειμένου οι αγρότες να μπορούν να πωλούν την παραγωγή τους σε αγοραστείς της επιλογής τους, παρά να στρέφονται αποκλειστικά στις αγορές που τελούν υπό τον έλεγχο του κράτους διασφαλίζοντάς τους μια ελάχιστη τιμή στήριξης (PSM) για ορισμένα είδη διατροφής.

Πολλοί παραγωγοί μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων διαδήλωσαν την εναντίωσή τους μετά την ψήφιση των νόμων αυτών, κυρίως στήνοντας καταυλισμούς στις εισόδους του Νέου Δελχί. Υποστήριξαν ότι απειλούνταν από αυτή τη φιλελευθεροποίηση η οποία θα τους ανάγκαζε να πωλούν όσο όσο τα προϊόντα τους στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το αγροτικό αυτό κίνημα αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μετά την άνοδο του Ναρέντρα Μόντι στην εξουσία το 2014.

Παρά τη στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού, οι αγροτικές ενώσεις δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρις ότου ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους.

Απαιτούν, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση ελάχιστων καθορισμένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα τους και την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες εκατοντάδων αγροτών που, όπως λένε, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

“Δεν πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση έχει την ελάχιστη συμπάθεια για τους αγρότες”, δήλωσε στο AFP ο Βισαβτζότ Μαν που συμμετείχε χθες Κυριακή σε συγκέντρωση εργατών γης στη Μουμπάι, συμβάλλοντας στη στροφή του Μόντι ενόψει της διεξαγωγής σημαντικών εκλογών για το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα του, το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).

Εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου έτους σε πολλά κρατίδια, κυρίως στο Παντζάμπ –απ΄όπου προέρχονται πολλοί αγρότες– και στο Ούταρ Πραντές, το πιο πολυπληθές της Ινδίας με 220 εκατ. κατοίκους.

Ο αγροτικός τομέας έχει σημαντικό βάρος στην Ινδία, διασφαλίζοντας την επιβίωση σχεδόν του 70% του 1,3 δισεκ. κατοίκων της και συμβάλλοντας περίπου 15% στο ΑΕΠ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA