Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, μετά την επίσκεψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα

«Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Κατανιές Έβρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

 «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν», ενώ υπογράμμισε πως εργαλειοποιήθηκαν άνθρωποι.

Στον Έβρο βρέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβιντ Σασόλι, καθώς και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και αφού τους ενημέρωσε για το τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά την απόφαση Ερντογάν να στείλει πρόσφυγες και μετανάστες, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου:

«Αυτό που έχει συμβεί εδώ τις τελευταίες ημέρες είναι επώδυνα προφανές σε όλους. Η Τουρκία έχει ενθαρρύνει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Αλλά απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Δεν πρόκειται για Προσφυγικό πρόβλημα αλλά προσπάθεια της Τουρκίας να από προσανατολισμό την δική της ατζέντα. Οι άνθρωποι που έρχονται δεν είναι από το Ιντλιμπ. Ζουν εδώ και καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία και μιλούν Τουρκικα.

Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς. Το καθήκον μου είναι να προάσπιση τη χώρα μου. Η Ελλάδα θα προστατέψει τα σύνορα της Ευρώπης. Περιμένουμε απτή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει αρκετά προς το παρόν».

Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών

«Η Τουρκία  κάνει πράξη της απειλή της στέλνοντας κατατρεγμένους εδώ χρησιμοποιώντας τους ως μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς. Παραβιάζει κατά φορά την κοινή δήλωση σύμφωνα με την οποία. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν αποδέχεται αυτήν την κατάσταση την οποία έχουμε δει σε βίντεο, μηνύματα και μαρτυρίες. Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό και προσφυγικό. Συνιστά μια ασύμμετρη απειλή. Εμπροσθοφυλακή είναι συχνά άνθρωποι Αγνώστου προέλευσης και αγνώστων σκοπών που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν βία και δακρυγόνα του τουρκικού στρατού.

Θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας και κινούμαστε απολύτως δύο πλαίσιο του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα ωστόσο όσα συμβαίνουν στα σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίστουν.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις μας απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες εισβολής. Να συγχαρώ τους ανθρώπους των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και τους πολίτες.

Ο εκβιασμός του Ερντογάν δεν πέρασε. Το Μήνυμα είναι σαφές προς όλους. Μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα δεν θα τα καταφέρετε. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της. Αλλά η αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρχει μόνο στα λόγια και πρέπει να στρέφεται και προς τους Έλληνες πολίτες που κινδυνεύουν».

Δεν γίνεται κάποιες χώρες να σπρώχνουν το βάρος σε άλλες απλώς και μόνο λόγω γεωγραφίας

Κατά το κλείσιμο της Συνέντευξης Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε:

«Οι μετανάστες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Είναι τα πραγματικά θύματα. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε αλλά δεν γίνεται να είμαστε μόνοι μας. Κάθε βοήθεια της ΕΕ είναι ευπρόσδεκτη. Ταυτόχρονα το οτι μπορούμε να διαχειριστούμε τα σύνορα μας δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρούμε μια λύση για τα ζητήματα ασύλου. Ήρθε ο καιρός να το κάνουμε. Να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι μοιραζόμαστε το βάρος. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και καινοτόμα. Δεν γίνεται κάποιες χώρες να σπρώχνουν το βάρος σε άλλες απλώς και μόνο λόγω γεωγραφίας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους που βρίσκεστε εδώ σήμερα. Είναι δύσκολες στιγμές για τη χώρα. Πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει ξάγρυπνοι τις τελευταίες ημέρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορα. Ελπίζω ότι τώρα που η απειλή της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ευρώπη υλοποιήθηκε αλλά απέτυχε, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια άλλη πολιτική».

Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Τα Ελληνικά σύνορα είναι Ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Εμπιστευόμαστε εσάς και την κυβέρνηση σας.

Πράγματι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της και περιμένουμε από την Τουρκία το ίδιο.

Αναφορικά με τη Συρία είναι σημαντικό να υπάρξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες για λύση. Στηρίζουμε και την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια τραγωδία για πολλούς ανθρώπους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με εσάς και τις υπόλοιπες χώρες για να δείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορα μας”.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Επικεφαλής Κομισιόν:
“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και το λιμενικό. Τους πολίτες και την Frontex. Είναι πολύ σημαντικό που βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω να σας πω ότι τα σύνορα σας είναι και δικά μας. Θέλω να εκφράσω και τη συμπόνια μου προς τους μετανάστες που έπεσαν θύμα των ψεύτικων υποσχεσεων. Πρώτη προτεραιότητα είναι η τήρηση της τάξης στα εξωτερικά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος η Frontex θα αναπτύξει 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα 1 αεροσκάφος, 2 οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πλέον των υπαρχόντων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα».

Μπορούμε να παρέχουμε 700.000.000 ευρώ προς την Ελλάδα

«Μπορούμε να παρέχουμε 700.000.000 ευρώ προς την Ελλάδα. 350 άμεσα και επιπλέον 350 που μπορούν να ζητηθούν. Αυτή η στήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας όπου η Ελλάδα απορεί να λάβει σκηνές, κουβέρτες και ιατρικό εξοπλισμό. Θα είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες εβδομάδες. Είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα. Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτουν. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός. Εγώ ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα αυτούς τους καιρούς».

Νταβίντ Σασόλι – πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν συναισθάνονται. Αν είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν 1μιση χρόνο δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτά τα προβλήματα. Αν είχαμε τροποποιήσει το Δουβλίνο.

Πρέπει να έχουμε μια κοινή πολιτική στο Μεταναστευτικό. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η σημερινή παρουσία όλων μας αυτό θέλει να πει. Να υπάρξει κοινή πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό. Επίσης είμαστε εδώ να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα και τους πολίτες τους που προσπαθούν να προστατεύουν ανθρώπους. Αλλά είμαστε εδώ για να πούμε και στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες.

Οι λαοί της ΕΕ ζητούν να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση με μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική.

Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον τους. Να διαφυλάξουμε το μέλλον τους και σήμερα πρέπει η δέσμευση της ΕΕ να είναι εντονότερη. Οι πολιτικές ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ βασίστηκαν στο δικό τους συμφέρον και μόνο και όχι στην αλληλεγγύη».

Ζόραν Μιλάνοβιτς – Κροάτης πρόεδρος:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στα σύνορα και δεν επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Το λέω ως πρωθυπουργός χώρας που βρίσκεται στη διαδρομή των Βαλκανίων. Οπότε είναι προς όφελος όλων μας τα σύνορα της Ελλάδας να μην είναι διάτρητα.

Είναι μαζί μου ο υπουργός Εσωτερικών. Ενεργούμε έγκαιρα και στέλνουμε τα μηνύματα ταχείας υποστήριξης και μέσω της Frontex και με τα οικονομικά μέτρα. Θα αναζητήσουμε πολιτική και διπλωματική λύση με την Τουρκία ώστε να αποκλιμακώσει την κατάσταση που έχουμε σήμερα στις Καστανιές. Πρέπει να αποτρέψουμε το να γίνει ένα δεύτερο 2015. Κανένα άλλο συμβάν δεν έχει επηρεάσει τόσο την ΕΕ όσο εκείνο».

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή