Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κίνα: Σκληρός αγώνας για να αυξηθεί ο αριθμός των τίγρεων στα νότια της χώρας

Μέτρα για την αύξηση του πληθυσμού των τίγρεων της νότιας Κίνας που ζουν στην επαρχία Γκουιτζόου, λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές καθώς απειλείται με εξαφάνιση το άγριο αυτό είδος. Οι ειδικοί θα μεταφέρουν 12 τίγρεις της νότιας Κίνας στην επαρχία Γκουιτζόου σε μια προσπάθεια «ανανέωσης του πληθυσμού τους».

Σήμερα σε όλον τον κόσμο ζουν μόνο 117 τίγρεις της νότιας Κίνας, εκ των οποίων τα δύο τρίτα θεωρούνται απόγονοι των τίγρεων από το Γκουιτζόου. Οι περισσότερες από τις τίγρεις που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας ήταν απόγονοι πέντε τίγρεων που πιάστηκαν στο Γκουιτζόου την περίοδο από 1958 έως 1962 και μίας τίγρης που αιχμαλωτίσθηκε στην επαρχία Φουτζιάν το 1970. Τα άμεσα μελλοντικά σχέδια είναι η δημιουργία εθνικού πάρκου στο οποίο οι τίγρεις θα αναπτύσσουν σταδιακά τις ικανότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν αργότερα να ζήσουν στην άγρια φύση. Το σημερινό εθνικό φυσικό καταφύγιο στην κομητεία Σισουί του Γκουιτζόου έχει δασική έκταση πάνω από 1.800 τ.χλμ. η οποία παρέχει αρκετό νερό και φαγητό στις τίγρεις.

Τη δεκαετία του 1950 πάνω από 400 δέρματα τίγρεων πωλούνταν κάθε χρόνο στην Κίνα. Μόνο στην επαρχία Γκουιτζόου πωλούνταν ετησίως πάνω από 100 δέρματα. Το συνεχές κυνήγι όμως είχε ως αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί ο πληθυσμός τους. Από το 1960 έως το 1964 πωλούνταν κατά μέσο όρο 60 δέρματα τίγρεων ετησίως, ενώ τη δεκαετία του 1970 πωλούνταν μόλις δύο ετησίως. Την τελευταία φορά που εμφανίσθηκαν άγριες τίγρεις της νότιας Κίνας στο Καταφύγιο Άγριας Φύσης του Σισουί, ήταν τη δεκαετία του 1990. Τον Φεβρουάριο γεννήθηκε ένα μωρό στο πάρκο άγριας πανίδας στο Γκουιτζόου, το πρώτο από το απειλούμενο αυτό είδος στην περιοχή αυτή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό επιβίωσης είναι μικρότερο από 50%, οπότε η διαδικασία αύξησης του πληθυσμού των τίγρεων της νότιας Κίνας θα διαρκέσει πολύ. Ευελπιστούν ότι ίσως σε 30 χρόνια οι τίγρεις θα περιπλανώνται ξανά στα δάση του Γκουιτζόου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA