Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος ηγέτης των Εργατικών. Κι αυτό είναι το πρωτο του μήνυμα στον βρετανικό λαό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο 57 χρονος Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος ηγέτης των Εργατικών, ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την πανωλεθρία που υπέστη το Labour στις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη. Συγκέντρωσε από τον πρώτο γύρο ποσοστό 56.2% κερδίζοντας τις δύο αντιπάλους του, Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι και Λίζα Νάντι.

Ο Στάρμερ ήταν άλλωστε το απόλυτο φαβορί στην κούρσα της διαδοχής, ενώ είχε την στήριξη και του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν. Θεωρείται πιο μετριοπαθής από τον Κόρμπιν (στον οποίο άσκησε οξεία εσωτερική αντιπολίτευση για πολλές επιλογές του) και βασικός εκφραστής της κεντροαριστερής πτέρυγας των Εργατικών. Είναι Ευρωπαϊστής, είχε διατελέσει άλλωστε εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit, ενώ είχε πιέσει το κόμμα του να υποστηρίξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Γεννήθηκε στις 2/9/1962 στο Λονδίνο. Μεγάλωσε στο Σάρρεϊ, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και στην Οξφόρδη. Ως νομικός δούλεψε στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγινε γνωστός για την υπόθεση McLibel το 1997 όταν υπερασπίστηκε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές σε μήνυση εναντίον τους από τα McDonalds, ενώ σε δημόσια αξιώματα ανήλθε από το 2002 και μετά. 

Με το που εγινε γνωστή η εκλογή του, ο Στάρμερ απεύθυνε μήνυμα στον βρετανικό λαό, με προφανείς αναφορές στην πανδημία που με σκληρό τρόπο χτυπάει και το Νησί (μην ξεχνάμε ότι θετικός στον ιό έχει βρεθεί και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ η στρατηγική της «ανοσία της αγέλης« που αρχικά προτιμήθηκε αποσύρθηκε σε μια νύχτα με τη χώρα να έχει ανακοινώσει μέτρα καραντίνας). Διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, ζήτησε εμφατικά συγγνώμη για το αντισημιτικό παρελθόν του Εργατικού Κόμματος, ευχαρίστησε με θερμά λόγια το προσωπικό του NHS και προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των συμπατριωτών που περνούν, όπως όλος ο πλανήτης, τη δοκιμασία του κορονοϊού…

Δείτε το βίντεο με το μήνυμά του…

Παναγιώτης Μένεγος

Share
Published by
Παναγιώτης Μένεγος