Πρόκειται για μία από τις τέσσερις παρεμβάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να δώσει ακόμη περισσότερα κίνητρα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Αυτές ανακοινώθηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση από τον γενικό γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελο Συρίγο, ενώ στην ίδια ημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Enterprise Greece Στέφανος Ησαΐας παρουσίασε και τον αριθμό των αδειών διαμονής που έχουν εκδοθεί κατά το διάστημα της 16μηνης εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για τα κίνητρα επένδυσης στα ακίνητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο οι αλλαγές που θα θεσπιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου είναι:
1. Θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στην ιθαγένεια.
2. Δικαίωμα διαμονής θα δίνεται και στους ανιόντες συγγενείς των αγοραστών ακινήτων. Δηλαδή, αν ένας 22χρονος αποκτήσει μία κατοικία θα μπορεί να φέρει στη χώρα μας και να πάρουν άδεια διαμονής και οι γονείς του, ενώ αν παντρευτεί, η σύζυγός του αποκτά επίσης το δικαίωμα να φέρει και τους δικούς της γονείς.
3. Η άδεια που δίνεται σήμερα στους πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ είναι πενταετής. Αυτή ανά πέντε χρόνια ανανεώνεται, εφόσον διατηρεί το ακίνητο. Θα αλλάξει ο τίτλος της άδειας σε «μόνιμη άδεια διαμονής».
4. Θα επιτραπεί η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ακινήτου στη διάρκεια της πρώτης πενταετίας, αλλά ο παλιός ιδιοκτήτης θα χάνει την άδεια διαμονής. Φυσικά θα την αποκτά ο νέος.
Σχετικά με το αν έχουν μέχρι στιγμής προσέλθει επενδυτές, τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ησαΐας δείχνουν ότι τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά. Από τον Μάιο του 2013 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 έχουν εκδοθεί 436 άδειες και άλλες 83 είναι σε διαδικασία έκδοσης. Από τις 436 οι 210 είναι άδειες για ιδιοκτήτες και άρα τόσα είναι και τα συμβόλαια μεταβίβασης. Οι υπόλοιπες 182 άδειες αφορούν σε μέλη των οικογενειών. Συνολικά έχουν εισπραχθεί 67 εκατ. ευρώ με μέσο όρο αξίας συμβολαίου τις 307.000 ευρώ. Οι κύριες χώρες προέλευσης των επενδυτών είναι η Ρωσία (185), η Κίνα (119) και η Αίγυπτος (33).
πηγή: ethnos.gr