Το μέτρο αφορά προς το παρόν μόνο την Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία (16 υπέρ και 8 λευκά) υπέρ του σκληρού lockdown στην Αττική, κατά τα πρότυπα του Μαρτίου, ενώ αυτή την ώρα συζητούν για τη Θεσσαλονίκη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις: Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων, θα εμφανιστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα ενημερώσει για τις αποφάσεις της επιτροπής, ενώ τα μέτρα θα εξειδικεύσει μάλλον αύριο η κυβέρνηση, πιθανότατα μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.
Μετά την άμεση σύγκληση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, η οποία αποφασίστηκε στη μεσημεριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων στην Αττική. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του είπε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την λήψη μέτρων στην Αττική.
Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους, η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει.
«Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, το μεσημέρι, ουσιαστικά προανήγγειλαν το lockdown.
Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη είχε δηλώσει το πρωί ο Β. Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη και είχε ουσιαστικά προϊδεάσει για την εισήγηση του προς την επιτροπή τονίζοντας: «Θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση».
«Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως. Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Η πορεία των κρουσμάτων και τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες ημέρες σήμαναν έναν πραγματικό συναγερμό στους επιστήμονες και την κυβέρνηση, επαναφέροντας «βίαια» στο τραπέζι το σενάριο του lockdown.
Λίγο μετά τις 14:30 ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νϊκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη.
Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκαν τα τελευταία δεδομένα, ενώ «ζυγίστηκαν» τα οφέλη αλλά και οι επιπτώσεις ενός νέου lockdown. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται μια νέα «έκρηξη» στα νέα περιστατικά κορωνοϊού, με έγκυρες πηγές να κάνουν λόγο για 1.700 νέα κρούσματα.
Είχε προηγηθεί το πρωί η δραματική τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, μιλώντας στο Open, δήλωσε ότι εισηγείται ένα καθολικό lockdown, καθώς «οι αναλύσεις που παίρνω από τις επιτροπές των ειδικών λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων είναι τέτοιες, που δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας αυτό το τρίτο κύμα και τα κρούσματα προφανώς αφορούν κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή την Αττική, των 4-5 εκατομμυρίων κατοίκων».
O κ. Κικίλιας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό, και συγκεκριμένα την εβδομάδα από 24/01 έως 30/01, καταγράφηκε μια «σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών». Η φράση αυτή αποτελεί ένα σαφές «καμπανάκι» για τα σχολεία, για τα οποία τις τελευταίες ημέρες ειδικοί απευθύνουν εκκλήσεις ώστε να κλείσουν.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ειδικοί και κυβέρνηση ανακοινώσουν κλείσιμο των σχολείων της Αττικής στο ενδεχόμενο νέο lockdown, η απόφαση αυτή πιθανότατα θα συμπαρασύρει τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας. Στο υπουργείο Παιδείας εξετάζουν και άλλες διεξόδους, όμως το γεγονός ότι στην Αττική φοιτά το 35% των μαθητών της χώρας περιορίζει τις επιλογές, καθώς θα υπάρξει μεγάλο εκπαιδευτικό κενό.
Η συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης είχε ήδη «παγώσει», παρά τις διερευνητικές διαβουλεύσεις για λειτουργία των εξωτερικών χώρων. Ενα νέο lockdown θα παρατείνει παραπέρα αυτόν τον διάλογο.
Για το ζήτημα μίλησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο κ. Σταμπουλίδης υποστήριξε ότι τα delivery και το take away θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ακόμα και στο ενδεχόμενο ενός lockdown.
Κανονικά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές.
Ενα άλλο μεγάλο ερώτημα, στην περίπτωση ενός νέου lockdown, αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων.
Ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Θέμα 104,6», είπε ότι όπως και στα πρότυπα Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και, υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας.
Πρόκειται για τυποποιημένες αποφάσεις, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, προσθέτοντας ότι, αν και είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες, πρέπει μαζί με τη δημόσια υγεία να διαφυλαχθεί και η οικονομία. Τόνισε παράλληλα ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να προστατευθεί η υγεία και να προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Μεταξύ άλλων μέτρων, στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αναμένεται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την τηλεργασία.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι αναφορές από τα νοσοκομεία για μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στις μονάδες Covid και στις ΜΕΘ. Τα στοιχεία, όμως, που παρουσίασε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας ήταν καθηλωτικά.
Οπως εξήγησε, «με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 3 μέρες, είχαμε στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και ένα νέο στοιχείο. «Την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6.676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5.059 την προηγούμενη περίοδο», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας μίλησε συγκεκριμένα για την Αττική:
«Και στα νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή έχουμε στο 71% κατειλημμένες τις ΜΕΘ-Covid, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Και το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας με Covid είναι 1.899, ενώ πριν ακριβώς μία εβδομάδα είχαμε 1.594. Αυτά είναι τρία στοιχεία που μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν».