Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα: Η κάνναβη δεν προκαλεί άγχος ή κατάθλιψη

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, η κάνναβη δεν αυξάνει το άγχος ή τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Γύρω από τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις της κάνναβης έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό ένας «επιστημονικός πόλεμος». Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο έτος μία εκτενής έρευνα υποστήριξε ότι μία στις τέσσερις περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, μπορεί να οφείλεται αποκλειστικά στην κατανάλωση ιδιαίτερα «σκληρών» ποικιλιών κάνναβης, γνωστές ως σκανκ.

Ωστόσο, μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, στην οποία έλαβαν μέρος 35.000 Αμερικανοί πολίτες, δεν εντόπισε καμία άμεση ή έμμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κάνναβης και της κατάθλιψης.

Η έρευνα εστίασε το επιστημονικό της ενδιαφέρον στη χρήση μαριχουάνας μεταξύ των συμμετεχόντων. Έπειτα από τρία χρόνια, διερεύνησε την πιθανή εμφάνιση και τη σοβαρότητα ψυχικών ασθενειών.

Παρά την «αθώωση» της κάνναβης ως προς την πρόκληση ψυχικών ασθενειών, η έρευνα υποστήριξε πως οι χρήστες κάνναβης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθούν από άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως το αλκοόλ και η νικοτίνη. Οι χρήστες κάνναβης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα αλκοολισμού και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθούν από άλλες ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η έρευνά μας δείχνει ότι η χρήση κάναβης έχει ευθεία σχέση με την εξάρτηση από άλλες ουσίες». «Αυτά τα αντικρουόμενα αποτελέσματα ως προς τις επιπτώσεις [της κάνναβης] θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στην ιατρική περίθαλψη και τη χάραξη πολιτικών».

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή κάνναβης γίνεται σταδιακά μία επικερδής βιομηχανία, την ώρα που στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αστυνομικές δυνάμεις δείχνουν συχνά ανοχή απέναντι στην χρήση κάνναβης.

Τέλος ο  Amir Englund, ερευνητής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευρολογικής Επιστήμης του King College, πιστεύει πως «η έρευνα καταρρίπτει την θέση ότι η κάνναβη προκαλεί αυξημένο άγχος ή κατάθλιψη». Όσον αφορά στην χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών, προσθέτει: «Μία τέτοια έρευνα είναι λογικά αδύνατο να εντοπίσει την ακριβή σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της εξάρτησης από άλλες ναρκωτικές ουσίες. Απλώς αποδεικνύει ότι αυτή η σχέση υπάρχει».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA