Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) από μόνο του δεν είναι ένας καλός δείκτης για την απόδοση μιας χώρας. Για παράδειγμα, όταν το σύστημα δικαίου μιας χώρας είναι πολύ περίπλοκο και απαιτεί πολλούς ακριβούς δικηγόρους, τα χρήματα που δαπανώνται για τους δικηγόρους θα μετράνε υψηλότερο ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι σαφώς καλό πράγμα για τη χώρα και τους πολίτες της.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Boston Consulting Group (BCG) ανέπτυξε έναν καλύτερο τρόπο για τη μέτρηση της «βιώσιμης ευημερίας» μιας χώρας, η οποία βασίζεται σε 44 διαφορετικούς δείκτες, και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μόνο ένας από αυτούς. Οι δείκτες μετρούν, μεταξύ άλλων, το ποσοστό της ανεργίας, τον πληθωρισμό, την επικράτηση των ασθενειών, το προσδόκιμο ζωής, την ποιότητα και την προσβασιμότητα της εκπαίδευσης, την ποιότητα των υποδομών, την κατάσταση του περιβάλλοντος, τον έλεγχο της διαφθοράς, την ελευθερία του Τύπου, και πολλά άλλα.
Ο παρακάτω χάρτης βασίζεται στην έκθεση BCG του 2016. Για σύγκριση, εδώ είναι τα αποτελέσματα των άλλων μεγάλων εθνών:
Σημειώστε ότι η Κριμαία δεν είναι χρωματισμένη στο χάρτη, διότι δεν είναι σαφές πού ανήκει και δεν υπάρχουν στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι χώρες που κυριαρχούν στην λίστα έχουν σαν βάση της γλώσσας τους την Γερμανική. Τυχαίο;
Πηγή: JacubMarian