Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλύτερες διεθνείς μικρού μήκους ταινίες της χρονιάς στη Στέγη

 Οι «Χρυσές Νύχτες» / «Les Nuits en Or» της Ακαδημίας César, η κινηματογραφική γιορτή των καλύτερων μικρού μήκους ταινιών της χρονιάς από όλο τον κόσμο που αποκαλύπτει τους σκηνοθέτες του αύριο, επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, μέσα από μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του ΕΟΤ, καθώς και του OTE TV, Μέγα Χορηγού της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Κάνοντας ένα συναρπαστικό σινεφίλ ταξίδι ανά την Ευρώπη, το Πανόραμα των «Χρυσών Νυχτών» περιλαμβάνει όλες τις μικρού μήκους ταινίες που βραβεύτηκαν από τις Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών τους (Όσκαρ, Σεζάρ, Γκόγια, BAFTA, κ.ά.) και όχι μόνο – ανάμεσά τους και τη βραβευμένη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου. Πρόκειται για συνολικά 32 μικρού μήκους φιλμ, τα οποία, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία στη Γαλλία, θα προβληθούν σε 9 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αφετηρία του ταξιδιού είναι η Λισαβόνα (27-28/5), ακολουθούν το Λουξεμβούργο (29/5), η Στοκχόλμη (2-3/6), η Μαδρίτη (5-12/6), η Αθήνα (8-9/6), η Ρώμη (10-12/6), οι Βρυξέλλες (12-14/6) και η Γενεύη (12-14/6), ενώ η περιοδεία ολοκληρώνεται στο Παρίσι (15-17/6). Ταυτόχρονα, οι σκηνοθέτες των ταινιών θα επισκεφτούν την Αθήνα, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη και το Παρίσι.

Το Πανόραμα των «Χρυσών Νυχτών», ένα παγκόσμιο μωσαϊκό κινηματογραφικών έργων, δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους δημιουργούς του μέλλοντος, καθώς και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, μέσα από την έβδομη Τέχνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 28 ταινίες μυθοπλασίας, 3 ταινίες κινουμένων σχεδίων και ένα ντοκιμαντέρ, τα οποία υπογράφουν πολλά υποσχόμενοι πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί, καθώς και έμπειροι κινηματογραφιστές. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν το βραβευμένο με το φετινό Όσκαρ για καλύτερη ταινία μικρού μήκους «The Phone Call» του Mat Kirkby (γνωστός από τη σκηνοθεσία μουσικών βιντεοκλίπ των Adele, Muse, Basement Jaxx κ.ά.), όπου πρωταγωνιστούν οι Βρετανοί ηθοποιοί Σάλι Χόκινς και Τζιμ Μπρόουντμπεντ. Επίσης, το μικρού μήκους animation «La bûche de Noël» (The Christmas Log») των Βέλγων εξπέρ των ταινιών κινουμένων σχεδίων Vincent Patar και Stéphane Aubier («A Town Called Panic»,«Ernest et Celestine»), καθώς και το «Trece şi prin perete» («It Can Pass Through the Wall») του ρουμάνου σκηνοθέτη Radu Jude, που απέσπασε στο πρόσφατο φεστιβάλ Βερολίνου την Αργυρή Άρκτο για την ταινία του «Aferim!». Ακόμη, το animation «One Dimension» του διακεκριμένου Κινέζου διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Lü Yue, συνεργάτη του Ζανγκ Γιμού στην ταινία «Το τρίγωνο της Σαγκάης» (βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας φεστιβάλ Καννών 1995, υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας).

Les petits cailloux

Οι «Χρυσές Νύχτες» της Ακαδημίας César πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Ακαδημιών Κινηματογράφου Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ελβετίας και Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο μιας καινοτόμου συνεργασίας όπου κάθε Ακαδημία συνεισφέρει και συμμετέχει σε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή πολιτισμών και απόψεων. Οι «Χρυσές Νύχτες» έχουν ως στόχο να προωθήσουν το έργο κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαμορφώνουν το σινεμά του σήμερα, κάνοντάς τους κοινωνούς της ευρωπαϊκής πολιστικής δημιουργίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8/6

18:00 – 19:30   (Α΄μέρος)

  • «22:22» του Julien Becker, μυθοπλασίας, 19΄(Λουξεμβούργο)
  • «Florence has Left the Building» της Mirrah Foulkes, μυθοπλασίας, 14΄ (Αυστραλία)
  • «La femme de Rio» («That Girl from Rio») των Emma Luchini & Nicolas Rey, μυθοπλασίας, 20΄(Γαλλία)
  • «So schön wie du» («Like You») της Franziska Pflaum, μυθοπλασίας, 30΄(Γερμανία)
  • «Toutes des connes» («Life’s a Bitch») του François Jaros, μυθοπλασίας, 6΄ (Καναδάς, Κεμπέκ)

19:30 – 19:45: Καλωσόρισμα των σκηνοθετών

19:45 – 21:15    (Β΄μέρος)

  • «One dimension» του Lü Yue, animation, 17΄(Κίνα)
  • «Hjónabandssæla» («Chum») του Jörundur Ragnarsson, μυθοπλασίας, 15΄ (Ισλανδία)
  • «Still Born» της Åsa Sandzén, μυθοπλασίας, 9΄(Σουηδία)
  • «Discipline» του Christophe M. Saber, μυθοπλασίας, 11΄(Ελβετία)
  • «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου, μυθοπλασίας, 11΄(Ελλάδα)
  • «Mandrake! Mandrake του Ruchir Arun, μυθοπλασίας, 24΄(Ινδία)

21:30 – 23:10   (Γ΄μέρος)

  • «Hole» του Martin Edralin, μυθοπλασίας, 15΄(Καναδάς)
  • «Unlawful Love» του Kim Jun Sung, μυθοπλασίας, 15΄(Νότια Κορέα)
  • «Neeuklidinė geometrija» («Non-Euclidian Geometry») των Skirmanta Jakaite &  Solveiga Masteikaites, animation, 11΄(Λιθουανία)
  • «Pravomil» του Pavel Nosek, μυθοπλασίας, 24΄(Τσεχία)
  • «37°4 S» του Adriano Valerio, μυθοπλασίας, 12΄(Ιταλία)
  • «Trece şi prin perete» («It Can Pass Through the Wall») του Radu Jude, μυθοπλασίας, 17΄(Ρουμανία)

ΤΡΙΤΗ 9/6

18:00 – 19:40   (Α΄μέρος)

  • «Das wad» («Digging the Grave») του Rob Lücker, μυθοπλασίας, 11΄(Ολλανδία)
  • «Café para llevar» («Coffee to Go») της Patricia Font, μυθοπλασίας, 13΄(Ισπανία)
  • «Lulu» της Caroline Sascha Cogez, μυθοπλασίας, 46΄(Δανία)
  • «The Phone Call» του Mat Kirkby, μυθοπλασίας, 21΄(ΗΠΑ)
  • «Picture Perfect Heist» του Alan Shelley, μυθοπλασίας, 7΄(Νότια Αφρική)

19:55 – 21:30    (Β΄μέρος)

  • «Paris on the Water» της Hadas Ayalon, μυθοπλασίας, 30΄(Ισραήλ)
  • «Boogaloo & Graham» του Michael Lennox, μυθοπλασίας, 14΄(Μεγ. Βρετανία)
  • «La bûche de Noël» (The Christmas Log») των Vincent Patar & Stéphane Aubier, animation, 26΄(Βέλγιο)
  • «Amasone» («Αmazon») της Marianne O. Ulrichsen, μυθοπλασίας, 11΄(Νορβηγία)
  • «Les petits cailloux» («The Little Stones») της Chloé Mazlo, animation, 15΄(Γαλλία)

 

21:50 – 23:20   (Γ΄μέρος)

  • «Rote flecken» («Red Stains») της Magdalena Lauritsch, μυθοπλασίας, 11΄(Αυστρία)
  • «Un salto de vida» («A Leap of Life») του Eugenio Polgovsky, ντοκιμαντέρ, 21΄(Μεξικό)
  • «Flerte» («Flirt») του Hsu Chien, μυθοπλασίας, 15΄(Βραζιλία)
  • «Dialemi» της Nadine Otsobogo, μυθοπλασίας, 21΄(Γκαμπόν)
  • «Luminita» του André Marques, μυθοπλασίας, 20΄(Πορτογαλία)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

The phone call

Όσκαρ, Σεζάρ, BAFTA και όχι μόνο…

Οι ταινίες των «Χρυσών Νυχτών» έχουν τιμηθεί από τις Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών τους και έχουν διακριθεί, μεταξύ άλλων, και σε διεθνή φεστιβάλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το βραβευμένο με το φετινό Όσκαρ για καλύτερη ταινία μικρού μήκους «The Phone Call» του Mat Kirkby (γνωστός από τη σκηνοθεσία μουσικών βιντεοκλίπ των Adele, Muse, Basement Jaxx κ.ά.), όπου πρωταγωνιστούν οι Βρετανοί ηθοποιοί Σάλι Χόκινς και Τζιμ Μπρόουντμπεντ. Επίσης, θα προβληθούν το φιλμ «Boogaloo & Graham» του Michael Lennox (Βραβείο BAFTA καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας) –μια ωδή στη χαμένη παιδική αθωότητα-, το ρομαντικό «Café para llevar» («Coffee to Go») της Patricia Font (Βραβείο Γκόγια καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας), η ανατρεπτική ερωτική ιστορία «La femme de Rio» («That Girl from Rio») των Emma Luchini και Nicolas Rey (Βραβείο Σεζάρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας), καθώς και το σουρεαλιστικά απολαυστικό «Les petits cailloux»The Little Stones») της Chloé Mazlo (Βραβείο Σεζάρ καλύτερης μικρού μήκους animation ταινίας).

La femme de Rio


La buche de Noel

Έμπειροι δημιουργοί

Οι Βέλγοι εξπέρ των ταινιών κινουμένων σχεδίων Vincent Patar και Stéphane Aubier, οι οποίοι μας έχουν δώσει ταινίες όπως η «Πανικούπολη»/«A Town Called Panic» και «Ernest et Celestine», συμμετέχουν στις «Χρυσές Νύχτες» με το ξεκαρδιστικό, στο γνώριμο ύφος τους, μικρού μήκους animation «La bûche de Noël» (The Christmas Log»). Με το animation φιλμ «One Dimension» -έναν παραμυθένια ειπωμένο κινεζικό θρύλο- συμμετέχει και ο διακεκριμένος Κινέζος διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Lü Yue, γνωστός μεταξύ άλλων και από τη συνεργασία του με τον Ζανγκ Γιμού στην ταινία «Το τρίγωνο της Σαγκάης» (βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας φεστιβάλ Καννών 1995, υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας). Στο πρόγραμμα των «Χρυσών Νυχτών» συναντάμε επίσης το μικρού μήκους φιλμ «Trece şi prin perete» («It Can Pass Through the Wall»), μια αινιγματική οικογενειακή ιστορία του ρουμάνου κινηματογραφιστή Radu Jude, ο οποίος απέσπασε στο πρόσφατο φεστιβάλ Βερολίνου την Αργυρή Άρκτο για την ταινία του «Aferim!». Επιπλέον, η σκηνοθέτιδα Caroline Sascha Cogez, ήδη με αρκετές μικρού μήκους ταινίες στο ενεργητικό της, αλλά και έχοντας διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη του Λαρς φον Τρίερ (στις ταινίες «Οι ηλίθιοι», «Χορεύοντας στο σκοτάδι», «Dogville»), συμμετέχει στις «Χρυσές Νύχτες» με το φιλμ «Lulu», μια ερωτική ιστορία με απροσδόκητη τροπή.

Ζώντας στα άκρα

Αρκετές από τις ταινίες των «Χρυσών Νυχτών» εστιάζουν σε οριακές ανθρώπινες καταστάσεις. Στο «Discipline» του Christophe M. Saber (Ελβετία) ένας καθημερινός διαπληκτισμός μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ αποκτά ακραίες κοινωνικές διαστάσεις. Το σουηδικό φιλμ «Still Born» της Åsa Sandzén θέτει οικουμενικά ερωτήματα για την απώλεια, με αφορμή το θάνατο ενός παιδιού. Από την άλλη, τo ντοκιμαντερίστικης υφής, βραβευμένο στα φεστιβάλ Λοκάρνο και Κλερμόν Φεράν «Hole» του Martin Edralin (Καναδάς), σκιαγραφεί τολμηρά το πορτρέτο ενός ανάπηρου άνδρα. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η τσέχικη ταινία «Pravomil» του Pavel Nosek αφηγείται την ιστορία ενός βετεράνου πολέμου που εκδικείται την άδικη εκτέλεση ενός φίλου του από το κομμουνιστικό καθεστώς. Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, δράση αναλαμβάνουν και οι ηλικιωμένες πρωταγωνίστριες των ταινιών «Paris on the Water» της Hadas Ayalon (Ισραήλ) και «Florence has Left the Building» της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Mirrah Foulkes (Αυστραλία), επανεξετάζοντας μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα τις προτεραιότητές τους. Σε παρόμοια φάση ζωής βρίσκονται και οι ήρωες του «Luminita» του André Marques (Πορτογαλία), δύο αποξενωμένα αδέλφια που συναντιούνται εν μέσω μιας οικογενειακής κρίσης. Έντονες εμπειρίες βιώνουν και οι ήρωες του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Un salto de vida» («A Leap of Life») του Eugenio Polgovsky (Μεξικό), που αγωνίζονται να διασώσουν την περιοχή του καταρράκτη El Salto στο Μεξικό από τη μόλυνση και την ανομία.

Life ‘s a bitch

Περί έρωτα

Διάφορες όψεις του έρωτα αποτυπώνονται σε αρκετές από τις ταινίες του Πανοράματος των «Χρυσών Νυχτών». Το φιλμ «Toutes des connes» («Lifes a Bitch») του François Jaros (Καναδάς – Κεμπέκ) αποκαλύπτει με χιούμορ την ανδρική οπτική του θέματος, ενώ στο βραζιλιάνικο «Flerte» («Flirt») του Hsu Chien δυο άντρες έχουν μια παθιασμένη –και ενδεχομένως θανάσιμη- ερωτική συνάντηση. Στην ταινία «Unlawful Love» του Kim Jun Sung (Νότια Κορέα), ένα ηλικιωμένο ζευγάρι ζει έναν παράνομο έρωτα κρυφά από όλους, ενώ στο «Hjónabandssæla» («Chum») του Jörundur Ragnarsson (Ισλανδία) μια γυναίκα-μήλο της έριδος διαταράσσει τη ρουτίνα δυο αχώριστων φίλων. Το «Dialemi» της Nadine Otsobogo (Γκαμπόν) αφηγείται το ξεκίνημα μιας ερωτικής ιστορίας, ενώ το animation «Neeuklidinė geometrija» («NonEuclidian Geometry») των Skirmanta Jakaite και Solveiga Masteikaites (Λιθουανία) μιλά για τους απρόβλεπτους νόμους του έρωτα και τη λογική της καρδιάς.

Volta

Νεότητα σε πρώτο πλάνο

Τα παιδιά και οι έφηβοι κλέβουν την παράσταση σε αρκετές από τις ταινίες του προγράμματος. Στη «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου, ένα κορίτσι και η μητέρα του κάνουν μια απρόβλεπτη και τρυφερή διαδρομή. Στο «Amasone» («Αmazon») της Marianne O.Ulrichsen (Νορβηγία), δύο 11χρονα κορίτσια αναμετρώνται μέσα σε ένα αφιλόξενο δάσος, ενώ στο «Rote flecken» («Red Stains») της Magdalena Lauritsch (Αυστρία) τα αθώα παιχνίδια δύο αδελφών με ένα όπλο έχουν αβέβαιη κατάληξη. Με φόντο την πρώην Ανατολική Γερμανία, το φιλμ «So schön wie du» («Like You») της Franziska Pflaum (Γερμανία), εστιάζει σε δυο φίλες που πειραματίζονται με όλους τους «πειρασμούς» της εφηβείας, ενώ στο «37°4 S» του Adriano Valerio (Ιταλία) δυο έφηβοι που ζουν στο πιο απομονωμένο νησί του Ατλαντικού Ωκεανού, χωρίζονται απότομα.  

Κινηματογραφικοί γρίφοι

Το μυστήριο και το στοιχείο του απρόβλεπτου κυριαρχούν σε αρκετές από τις ταινίες που προβάλλονται στις «Χρυσές Νύχτες». Στο φιλμ «22:22» του Julien Becker (Λουξεμβούργο) ένας άνδρας βρίσκεται ανεξήγητα εγκλωβισμένος μέσα στην εταιρεία όπου εργάζεται. Στο «Das wad» («Digging the Grave») του Rob Lücker  (Ολλανδία), ένας χρυσοθήρας απελευθερώνει κατά λάθος το -πλέον απροσδόκητο- πλήρωμα ενός υποβρυχίου. Στην ταινία «Mandrake! Mandrake του Ruchir Arun (Ινδία) ένας νεαρός άνδρας βρίσκει μια βωβή ινδική ταινία, διασκευή του κλασικού κόμικ «Μαντρέικ, ο μάγος» και ανακαλύπτει την αλήθεια πίσω από τα μαγικά κόλπα, ενώ στο «Picture Perfect Heist» του Alan Shelley (Νότια Αφρική) μια τεράστια έκπληξη περιμένει δυο αδέξιους κακοποιούς που σχεδιάζουν τη ληστεία της ζωής τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

www.hellenicfilmacademy.gr

www.facebook.com/greekfilmacademy

https://twitter.com/HellenicFilmAcd

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

www.sgt.gr

www.facebook.com/Stegi.Onassis.Cultural.Centre

https://twitter.com/STEGI_OCC

ΑΚΑΔΗΜΙΑ CESAR

www.academie-cinema.org

POPAGANDA