Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική επίσκεψη του πάπα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο πάπας Φραγκίσκος έγινε χτες ο πρώτος ποντίφικας που επισκέφθηκε την Αραβική Χερσόνησο, ώρες αφότου διατύπωσε τη σθεναρότερη έως σήμερα καταδίκη του για τον πόλεμο στην Υεμένη, όπου ο οικοδεσπότης του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ηγετικό στρατιωτικό ρόλο.

Πριν από την αναχώρησή του για το Άμπου Ντάμπι, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι παρακολουθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη με μεγάλη ανησυχία και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν την εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία και να βοηθήσουν στη διανομή βοήθειας προς εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους.

«Το κλάμα αυτών των παιδιών και των γονέων τους ακούγεται πάνω στον Θεό» επισήμανε ενώπιον χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

«Ας προσευχηθούμε γιατί υπάρχουν παιδιά που πεινάνε, που διψάνε, που δεν έχουν φάρμακα και κινδυνεύουν να πεθάνουν» υπογράμμισε, προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για το ταξίδι του.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρετίζουν το μήνυμα του ποντίφικα για την Υεμένη και πιστεύουν ότι η ειρηνευτική συμφωνία, στην οποία αναφέρθηκε, είναι μια ιστορική επιτυχία, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άνουαρ Γκάργκας.

«Αφήστε μας να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της και να κάνουμε το 2019 έτος ειρήνης στην Υεμένη» είπε ο ίδιος, μετά την άφιξη του Φραγκίσκου στο Άμπου Ντάμπι.

Στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο πρίγκιπας διάδοχος, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν κι ο ιμάμης του Αλ Αζχάρ, σεΐχης Άχμεντ αλ Ταγίεμπ.

«Νέα Σελίδα»

Ο πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με μουσουλμάνους ηγέτες και θα τελέσει μια υπαίθρια λειτουργία παρουσία περίπου 135.000 Καθολικών, κάτι το πρωτόγνωρο στην Αραβική Χερσόνησο. Ο ίδιος έχει πει ότι το ταξίδι αυτό, το οποίο ολοκληρώνεται την Τρίτη, είναι μια ευκαιρία για να γραφεί «μια νέα σελίδα στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των θρησκειών».

Τα ΗΑΕ, που ονόμασαν το 2019 χρονιά της Ανεκτικότητας, θεωρούν πως η επίσκεψη αντικατοπτρίζει την ιστορία τους ως «λίκνο της ποικιλομορφίας».

Ωστόσο, βρίσκονται στο στόχαστρο επικρίσεων από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι φυλακίζουν ακτιβιστές, μεταξύ αυτών τον Άχμεντ Μανσούρ, έναν πολίτη που εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών, διότι άσκησε κριτική στην κυβέρνηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Καλούμε τον πάπα Φραγκίσκο να αναδείξει το θέμα των φυλακίσεων με τους οικοδεσπότες του και να προτρέψει υπέρ της άμεσης και άνευ όρων αποφυλάκισής τους» επισήμανε η Διεθνής Αμνηστία σε μια ανακοίνωση χθες.

Στα ΗΑΕ ζούνε περίπου 1 εκατομμύριο απόδημοι Καθολικοί, πολλοί εκ των οποίων από τις Φιλιππίνες. Άλλο 1 εκατομμύριο Καθολικοί πιστεύεται ότι ζουν σε άλλες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου.

Ο πρεσβευτής της χώρας στην Ουάσιγκτον Γιούσεφ αλ Οτάιμπα έγραψε σε ένα άρθρο στο περιοδικό Politico σήμερα ότι η επίσκεψη του ποντίφικα θα στείλει ένα μήνυμα συνύπαρξης και σεβασμού ενώπιον της «απειλής του εξτρεμισμού» στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαιρέτισε την επίσκεψη του πάπα στα Εμιράτα, που συνιστά για εκείνον “μια ιστορική στιγμή για τη θρησκευτική ελευθερία”.

POPAGANDA