Το φιλο-ισραηλινό λόμπι AIPAC των ΗΠΑ, σε μια σπάνια κίνηση, επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη συμμαχία του με ένα ακροδεξιό κόμμα που είναι πιστό στις πολιτικές του εκλιπόντα υπερεθνικιστή ραβίνου Μέιρ Καχάνε.
Αντιμέτωπος με τη συμμαχία των κεντρώων κομμάτων, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να κερδίσει το κόμμα του Λικούντ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενορχήστρωσε την προηγούμενη Τετάρτη μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς και του κόμματος Εβραϊκή Εστία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από μόνα τους τα δύο αυτά κόμματα δεν θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν το 3,5% που είναι απαραίτητο για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Συμμαχώντας μπορεί να κερδίσουν έως και πέντε έδρες σε σύνολο 120.
Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι η συμμαχία μεταξύ τους είναι ένας τρόπος να βελτιώσει τις πιθανότητές του να σχηματίσει μια δεξιά κυβέρνηση υπό το Λικούντ μετά τις πρόωρες εκλογές της 9ης Απριλίου και να κερδίσει μια πέμπτη θητεία στην πρωθυπουργία. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προστατεύσει καλύτερα την ασφάλεια του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ωστόσο τόσο το AIPAC όσο και μια άλλη εβραϊκή οργάνωση των ΗΠΑ, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), καταφέρθηκαν εναντίον του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς.
«Το AIPAC έχει εδώ και καιρό ως πολιτική του να μην συναντάται με μέλη αυτού του ρατσιστικού και κατακριτέου κόμματος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, απηχώντας αντίστοιχα σχόλια του AJC.
Στη διάρκεια των 13 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ο Νετανιάχου έχει την αμέριστη στήριξη του AIPAC, παρόλο που κάποιες αμερικανικές εβραϊκές οργανώσεις έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη δεξιά στροφή του Ισραήλ.
Ο βασικός αντίπαλος του Νετανιάχου και επικεφαλής της νέας κεντρώας συμμαχίας, ο πρώην στρατηγός Μπένι Γκαντς, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεπέρασε μια ηθική γραμμή και κατήγγειλε ότι βλάπτει «τη σημαντική μας σχέση με τους Αμερικανούς Εβραίους».
Οι επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς έχουν αυτοχαρακτηριστεί διάδοχοι του Καχάνε, ενός γεννημένου στις ΗΠΑ ραβίνου που διετέλεσε βουλευτής για μία θητεία στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1980 προτού το κόμμα του Καχ απαγορευθεί στη χώρα ως ρατσιστικό. Ο Καχάνε δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1990 από έναν γεννημένο στην Αίγυπτο Αμερικανό.
«Συνήθως δεν παρεμβαίνουμε στις εκλογές. Ωστόσο σε αυτή την υπόθεση οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν», δήλωσε ο Άβιταλ Λάιμποβιτς, διευθυντής του γραφείου στην Ιερουσαλήμ της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής.
Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο για τις επικρίσεις του AIPAC, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς απάντησε: «Δεν έχουν τη βάση τους εδώ, δεν βλέπουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και δεν ζουν από πρώτο χέρι το αίμα που χύνεται εδώ».
Ο Μπαρούχ Μαρζέλ, που ανήκει στο κόμμα Εβραϊκή Ισχύς, δήλωσε στο Reuters ότι το κόμμα έχει «μεγάλη στήριξη από Εβραίους και μη Εβραίους» στις ΗΠΑ, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Θεός υποσχέθηκε τη βιβλική χώρα του Ισραήλ στον εβραϊκό λαό.
(AΠΕ-ΜΠΕ)