Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ονόμασε χθες Τετάρτη τον τέταρτο υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του μέσα σε δυο μήνες, αφού εξανάγκασε σε παραίτηση τον τρίτο στηλιτεύοντας πως οι ηλικιωμένοι υφίστανται υπερβολικά μεγάλη αναμονή και ταλαιπωρία προκειμένου να εμβολιαστούν για τον νέο κορονοϊό.
Ο κ. Μορένο ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ονομάζει τον γιατρό Καμίλο Σαλίνας υπουργό Υγείας, αντικαθιστώντας τον Μάουρο Φαλκόνι, που δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά για μόλις τρεις εβδομάδες.
Η αλλαγή ακολουθεί καταγγελίες και οπτικό υλικό που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για ηλικιωμένα πρόσωπα που αναγκάστηκαν να περιμένουν ακόμα και για πάνω από επτά ώρες για να εμβολιαστούν για τον νέο κορονοϊό σε κέντρα ανοσοποίησης που έχουν εγκατασταθεί σε σχολεία και κέντρα αποκατάστασης στο Κίτο, την πρωτεύουσα.
Οι καταγγελίες και οι εικόνες αυτές προκάλεσαν αγανάκτηση. Ένας πολύ δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο Αλφόνσο Εσπινόσα δε λος Μοντέρος, 79 ετών, αφηγήθηκε εξάλλου πως και ο ίδιος χρειάστηκε να περιμένει πέντε ώρες για να εμβολιαστεί.
Ο πρόεδρος Μορένο στηλίτευσε την κατάσταση αυτή. «Οι ηλικιωμένοι μας αξίζουν τον μέγιστο σεβασμό. Για αυτό που έγινε σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ζήτησα την παραίτηση» του Μάουρο Φαλκόνι, έγραψε στο Twitter.
Ο κ. Φαλκόνι είχε διαδεχθεί πριν από τρεις εβδομάδες τον Ροδόλφο Φαρφάν, ο οποίος είχε παραιτηθεί εξαιτίας του σκανδάλου που προκάλεσε ο εμβολιασμός προσώπων που δεν ανήκαν στις ομάδες προτεραιότητας.
Ο κ. Φαρφάν αντικατέστησε τον Χουάν Κάρλος Σεβάγιος, που έφυγε για τις ΗΠΑ, αφού παραδέχθηκε την 26η Φεβρουαρίου ότι η μητέρα του και αρκετοί άλλοι συγγενείς του ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εμβολιάστηκαν με τις πρώτες δόσεις για τον νέο κορονοϊό που παρέλαβε η χώρα.
Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, η εκστρατεία ανοσοποίησης θα ξεκινούσε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και τους φιλοξενούμενους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Όμως αποκαλύφθηκε πως πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αθλητικοί παράγοντες είχαν προνομιακή μεταχείριση.
Οι αρχές του Ισημερινού, αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα της πανδημίας, επέβαλαν εκ νέου την περασμένη εβδομάδα εννιάωρη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 8 από τις 24 επαρχίες, όπου ζει περίπου το 70% των 17 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.
Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 17.057 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 339.604 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Όσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης, μέχρι στιγμής έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους κάπου 224.000 άνθρωποι.