Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Μικρή χαλάρωση στο σκληρότερο λοκντάουν στην Ευρώπη

Η Ιρλανδία επιδιώκει να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα, για πρώτη φορά φέτος, τον Μάιο και τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια μικρή χαλάρωση του σκληρότερου και μακροβιότερου λοκντάουν στην Ευρώπη.

Από τις 12 Απριλίου θα επιτρέπεται πλέον στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη. Θα ξαναρχίσει και η κατασκευή σπιτιών, στο πλαίσιο της σταδιακής επανέναρξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

«Παραμένοντας τώρα ασφαλείς, ενώ εντείνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, θα απολαύσουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία αργότερα το καλοκαίρι», είπε ο Μάρτιν στο τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ο πρωθυπουργός τόνισε στους πολίτες ότι πλέον βρίσκονται «στην τελική φάση» ενός δύσκολου ταξιδιού.

Όσον αφορά τους ταξιδιώτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ είπε ότι θα απαιτείται να κάνουν τεστ για την Covid-19 κατά την άφιξή τους, εκτός από εκείνο στο οποίο θα υποβάλλονται πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους. «Μολονότι έχουμε ήδη την αυστηρότερη συνοριακή βιοασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα την κάνουμε ακόμη πιο αυστηρή τις επόμενες εβδομάδες, αρχίζοντας με τα επιπρόσθετα τεστ PCR κατά την άφιξη, καθώς και πριν φτάσουν οι άνθρωποι», είπε. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά