Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Νέο περιστατικό σεξιστικής επίθεσης

Όπως αναφέρει η ανάρτηση, το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο πάρκο Θεοτοκόπουλου, μετά την ολοκλήρωση του live στον χώρο του πάρκου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 19 χρόνια λειτουργίας της κατάληψης του Ευαγγελισμού.

Σύμφωνα με την Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου, αφού ο κόσμος είχε ήδη αραιώσει, μια παρέα queer ατόμων βρέθηκαν να διασκεδάζουν στον χώρο όταν μια παρέα αντρών άρχισε να σχολιάζει μία κοπέλα για το σώμα της με σεξιστικά σχόλια. Στην συνέχεια, ενεπλάκησαν όλο και περισσότερα άτομα και από τις δύο πλευρές, γεγονός που οδήγησε στην κλιμάκωση της βίας, με χρήση ακραία σεξιστικών και ομοφοβικών δηλώσεων και απειλών.

Το αποκορύφωμα, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν όταν άτομο της παρέας αντρών έσπασε μπουκάλι και έτρεξε να επιτεθεί σε άτομο της παρέας που βρισκόταν εκεί, χωρίς ευτυχώς να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

«Αυτό το περιστατικό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί ακόμη τρεις ομοφοβικές και πολυάριθμες σεξιστικές επιθέσεις στο δημόσιο χώρο του Ηρακλείου. Το πάρκο Θεοτοκοπούλου είναι ένας χώρος ανοιχτός για όλα μας, και για αυτό ακριβώς ρατσιστικές, ομοφοβικές, σεξιστικές και βίαιες συμπεριφορές δεν χωράνε σε αυτόν», αναφέρει η Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου, τονίζοντας πως «ως queer άτομα, γυναίκες και θηλυκότητες παλεύουμε για την αδιαπραγμάτευτη ύπαρξή μας στον δημόσιο χώρο χωρίς φόβο».

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Κυριακής μέλη της Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου πραγματοποίησαν παρέμβαση με πανό στο πάρκο, διαμαρτυρόμενοι για τη σεξιστική βία και τις επιθέσεις σε γυναίκες και queer άτομα, υπογραμμίζοντας πως τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί ακόμη τρεις ομοφοβικές και πολυάριθμες σεξιστικές επιθέσεις στο δημόσιο χώρο του Ηρακλείου. 

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην καταγγελία:

«Σήμερα (σσ Κυριακή) τα ξημερώματα, αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση του hip-hop live στον χώρο του πάρκου Θεοτοκόπουλου στο πλαίσιο των γενεθλίων του Ευαγγελισμού, αφού ο κόσμος είχε ήδη αραιώσει, μια παρέα queer ατόμων βρεθήκαμε να διασκεδάζουμε στον χώρο.

Οταν αντιληφθήκαμε ότι μία παρέα ανδρών σχολίαζε παραβιαστικά μια κοπέλα της παρέας, πήγαμε να διεκδικήσουμε ότι αυτό θα σταματήσει. Η παρέα των ανδρών θεώρησε ότι έχει αυτονόητο δικαίωμα στα σεξιστικά σχόλια και στην αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος και κράτησε μια επιθετική στάση. Στην συνέχεια, ενεπλάκησαν όλο και περισσότερα άτομα και από τις δύο πλευρές, γεγονός που οδήγησε στην κλιμάκωση της βίας, με χρήση ακραία σεξιστικών και ομοφοβικών δηλώσεων και απειλές για τις ζωές μας. .Το αποκορύφωμα ήταν όταν άτομο της παρέας αντρών έσπασε μπουκάλι και έτρεξε να επιτεθεί σε άτομο της παρέας μας. Ευτυχώς, η επίθεση σταμάτησε χωρίς να σημαίνει ότι η κατάσταση δεν ξέφυγε από τον έλεγχο.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί ακόμη τρεις ομοφοβικές και πολυάριθμες σεξιστικές επιθέσεις στο δημόσιο χώρο του Ηρακλείου. Το πάρκο Θεοτοκοπούλου είναι ένας χώρος ανοιχτός για όλα μας, και για αυτό ακριβώς ρατσιστικές, ομοφοβικές, σεξιστικές και βίαιες συμπεριφορές δεν χωράνε σε αυτόν.

Ως queer άτομα, γυναίκες και θηλυκότητες παλεύουμε για την αδιαπραγμάτευτη ύπαρξή μας στον δημόσιο χώρο χωρίς φόβο. Διεκδικούμε το πάρκο και για εμάς με την συνεχή παρουσία μας και θα βρισκόμαστε εδώ και θα δίνουμε απάντηση σε κάθε συμπεριφορά που μας υποβιβάζει και δεν σέβεται τα δικαιώματά μας».

Πηγή

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα