Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στη χώρα με την κατηγορία ότι ανήκαν στο ΙΚ

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 100 αλλοδαποί, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράκ και άλλοι τόσοι σε ισόβια με την κατηγορία ότι είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή.

Δύο δικαστήρια στο Ιράκ ασχολούνται με υποθέσεις τρομοκρατίας: ένα στην Τελ Κέιφ κοντά στη Μοσούλη, πρώην ιρακινή πρωτεύουσα του χαλιφάτου του ΙΚ, και ένα ακόμη στη Βαγδάτη, το οποίο ασχολείται κυρίως με τις υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς και γυναίκες.

Από τον Ιανουάριο στη Βαγδάτη έχουν καταδικαστεί σε θάνατο 97 αλλοδαποί, 185 σε ισόβια, 15 σε τρία χρόνια φυλάκιση και ένας σε ένα χρόνο φυλάκιση.

Οι περισσότεροι καταδικασθέντες κατάγονται από την Τουρκία ή πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Επίσης μία Γερμανίδα έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, ενώ μια Γαλλίδα καταδικάστηκε χθες σε ισόβια.

Στην Τελ Κέιφ «815 άνθρωποι έχουν δικαστεί: 212 καταδικάστηκαν σε θάνατο και 150 σε ισόβια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο δικαστής Άμπντελ Σάτα Μπαϊρακντάρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών είχαν ενταχθεί στο ΙΚ. «Στη διάρκεια των δημόσιων ακροαματικών διαδικασιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με πλήρη συμμόρφωση στη νομοθεσία και στη διάρκεια των οποίων ήταν εγγυημένα τα δικαιώματα των καταδικασθέντων, αποδείχθηκε ότι διεξήγαγαν εγκληματικές ενέργειες», τόνισε.

Εξάλλου «341 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και 112 αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν αποδείχθηκε η ενοχή τους».

Τη Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι έντεκα καταδικασμένοι σε θάνατο για «τρομοκρατία» απαγχονίστηκαν στο Ιράκ, το οποίο κατατάσσεται τέταρτο στον κατάλογο των χωρών όπου γίνονται οι περισσότερες εκτελέσεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Οι εκτελέσεις αυτές έγιναν έπειτα από δίκες που στιγματίστηκαν από διαδικαστικές παραβιάσεις, κυρίως καταδίκες βασισμένες μόνοςσε ομολογίες που έγιναν έπειτα από βασανιστήρια», καταγγέλλει η Μπέλκις Βίλες ερευνήτρια του HRW για το Ιράκ.

«Η κακή διαχείριση των δικών των μελών του ΙΚ δεν στερεί μόνο από τα θύματα την απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης, αλλά επίσης εγείρει τον κίνδυνο να σταλούν αθώοι Ιρακινοί στον θάνατο», πρόσθεσε.

Γιώργος Τσίγκος

Share
Published by
Γιώργος Τσίγκος