Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών ο Βασίλης Παπαβασιλείου

Τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών  απένειμε η Γαλλική Δημοκρατία στον Βασίλη Παπαβασιλείου. Την απονομή έκανε ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Mikaël Hautchamp, εκπροσωπώντας την Υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας.

Το Τάγμα Γραμμάτων και Τεχνών επιβραβεύει εκείνους που διακρίνονται για τις δημιουργίες τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για την συμβολή τους στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου από μικρός μελέτησε κι αγάπησε τη γαλλική γλώσσα. Δίδαξε σε δραματικές σχολές και στο Τμήμα Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σκηνοθετικής και ερμηνευτικής του πορείας,  μεταφράζει συνεχώς έργα ξένων θεατρικών συγγραφέων όπως οι Γκολντόνι, Μολιέρος, Μπαρτ, Νοβαρίνα, Σαντ κ.α., το πιο πρόσφατο από τα οποία είναι η « Δυτική Αποβάθρα» του BernardMarie Koltès που σκηνοθέτησε το 2014 για το Εθνικό Θέατρο ο Ludovic Lagarde. Η σκηνοθεσία της Ελένης του Γιάννη Ρίτσου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό όπου παρουσιάστηκε. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Χαλανδρίου, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το Φεστιβάλ Θεάτρου Συρακουσών της Σικελίας.

Στην τελετή παρασημοφόρησής του ο τιμώμενος ευχαρίστησε θερμά το γαλλικό κράτος και αφιέρωσε το παράσημο στον Κάρολο Κουν.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξή του στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης