Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η υπόθεση έχει κλείσει

Στην κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε απαντήσεις δημοσιογράφων απάντησε ότι η Γερμανία γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις της. Αποκρίθηκε ότι το θέμα του αναγκαστικού δανείου έχει κλείσει και κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλου σχετικά με την απόφαση κατάσχεσης των γερμανικών περιουσιών για το Δίστομο, αλλά απάντησε πως δεν ήταν ενημερωμένος για το θέμα αυτό. Επίσης, τόνισε πως μέχρι τώρα κανένας πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχει θέσει το θέμα στην Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σημείωσε ότι ούτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν θέσει το θέμα στους Γερμανούς ομολόγους τους.

Στη συνέχεια, δόθηκε απάντηση και από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό, «Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα» σύμφωνα με τα λεγόμενά του και κλείνοντας είπε ότι υπάρχει και ο δρόμος της Δικαιοσύνης σε περίπτωση που υπάρχει ενόχληση από την ελληνική πλευρά. Παράλληλα εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών υπογράμμισε ότι «η Γερμανία ξέρει να αμυνθεί σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις σε γερμανικές ιδιοκτησίες». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των γερμανικών αποζημιώσεων χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτόν τον τρόπο να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου εντός της Ελλάδας και πρόσθεσε πως η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, κ. Φλαμπουράκης. Συγκεκριμένα, είπε, ότι η κυβέρνηση έχεις το σθένος να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές εάν η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί για το θέμα αυτό, αν και σύμφωνα με το ίδιο η υπόθεση αυτή θα ανοίξει πολύ σύντομα.

Πηγή: iefimerida

Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη