Categories: ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη χθεσινή δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια, τις οποίες και καταδικάζει, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει το απόσπασμα της τελευταίας παραγράφου όπου «αναφέρεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντησή τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι η δήλωση του κ. Μπορέλ εκδόθηκε στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των 27, για την υιοθέτησή της δε καταλυτικό ρόλο έπαιξε το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω συνεχών επαφών με τα λοιπά κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

Την έντονη καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις ανακοινώσεις των Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στις 20 Ιουλίου για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Σε δήλωσή του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. επανέλαβε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα αξιολογήσουν την κατάσταση, τονίζοντας ότι στις 25 Μαρτίου οι ηγέτες των κρατών-μελών είχαν εκφράσει την αποφασιστικότητά της Ε.Ε. «σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA