Κινέζοι επιστήμονες και γιατροί ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να αναλύσει δείγματα ιστού του προστάτη και να διαγνώσει την παρουσία του καρκίνου, επιτυγχάνοντας ακρίβεια ανάλογη με εκείνη των γιατρών.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες, με περίπου 1,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης συνήθως απαιτεί μια βιοψία, που μετά εξετάζεται από παθολόγο.
Το νέο σύστημα μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις, όπου υπάρχει έλλειψη γιατρών, καθώς επίσης να οδηγήσει μελλοντικά στην -εν μέρει τουλάχιστον- αυτοματοποίηση της διάγνωσης της νόσου.
Οι Κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χονγκτσιάν Γκούο του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας στην Κοπεγχάγη, δοκίμασαν το σύστημα σε 918 προστατικά δείγματα από 283 ασθενείς.
Το «έξυπνο» λογισμικό έκανε ακριβή διάγνωση στο 99,4% των περιπτώσεων, στο ίδιο επίπεδο με έναν έμπειρο γιατρό. Ταξινόμησε επίσης με ακρίβεια τα διαφορετικά είδη όγκων που εντοπίσθηκαν.
«Δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ο άνθρωπος παθολόγος. Χρειαζόμαστε ακόμη έναν έμπειρο γιατρό για να αναλάβει την ευθύνη της τελικής διάγνωσης. Όμως το νέο σύστημα θα βοηθήσει τους παθολόγους να κάνουν καλύτερες και ταχύτερες διαγνώσεις, καθώς και θα εξαλείψει τις καθημερινές διακυμάνσεις στην κρίση, που μπορούν να υπεισέλθουν στις ανθρώπινες αξιολογήσεις» δήλωσε ο Γκούο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)