Τα στελέχη του Λευκού Οίκου ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να δηλώσουν αν πρότίθενται να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους ή εάν θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την διεξαγωγή των ενδιαμέσων εκλογών του Νοεμβρίου 2018, μεταδίδει το CNN.
Στόχος είναι η αποφυγή δυσλειτουργιών, αλλά και την γνωστοποίηση των προθέσεων των στελεχών που βρίσκονται εντός του κέντρου διοίκησης της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου.
Ο πρόεδρος Τραμπ συναντά δυσκολίες στη στελέχωση των κενών θέσεων που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν γνώση των εξελίξεων στη “Δυτική Πτέρυγα”, ενώ σε λίγες ημέρες εισέρχεται στο δεύτερο έτος άσκησης της προεδρικής του θητείας. Παράλληλα, είναι αντιμέτωπος μ’ ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας στην Ουάσινγκτον, αλλά και με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Κατά του μήνες που προηγήθηκαν αρκετοί υψηλόβαθμοι σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής, όσο και στο επίπεδο άσκησης της εσωτερικής για τις ΗΠΑ, πολιτικής, έχουν ανακοινώσει τις αποχωρήσεις τους. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται η αποχώρηση κι άλλων στελεχών.
Από την πλευρά του, ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι προσπαθεί να καλύψει τις κενές θέσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ωστόσο, τόσο η απουσία υποψηφίων που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για την ανάθεση καθηκόντων, όσο και η μακρόχρονη διαδικασία προσλήψεων εμποδίζουν την πλήρωση των κενών θέσεων, εντός του παραπάνω χρονικού περιθωρίου. Ο Κέλι έχει αναλάβει το έργο της στελέχωσης του Λευκού από την τοποθέτησή του στην θέση του προσωπάρχη, το περασμένο καλοκαίρι, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα να χαρακτηρίζεται ως επείγουσα.
«Ο Κέλι βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα καθημερινά, ενώ δεν έχει την απαραίτητη βοήθεια. Χρειάζεται ενισχύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ένα άτομο που έχει λάβει γνώση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον Λευκό Οίκο.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος απέρριψε την ιδέα ενός χρονικού περιθωρίου για την γνωστοποίηση των προθέσεων των στελεχών. «Δεν υπάρχει κάποια οδηγία για τις αποχωρήσεις στελεχών, ενώ κάθε ισχυρισμός για το αντίθετο, αποτελεί μία γελοία κατασκευασμένη είδηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.
Παρά το γεγονός ότι οι αποχωρήσεις στελεχών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τον Λευκό Οίκο, οι άνθρωποι που έχουν στο παρελθόν αποκτήσει εμπειρία στην Δυτική Πτέρυγα, δηλώνουν ότι η «εξάντληση» των στελεχών έχει πολλαπλασιαστεί υπό την διοίκηση του Τραμπ. Το αρνητικό κλίμα συμπληρώνεται από τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των εξελίξεων, τις συνθήκες χάους που έχουν διαμορφωθεί σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά και τον φόβο για την ανάγκη υψηλών οικονομικών δαπανών για την κάλυψη νομικών εξόδων, υπό το γεγονός των εξελίξεων στην έρευνα Μιούλερ για την Ρωσία.
«Ήταν στην πραγματικότητα ένας χρόνος, αλλά δεν υπάρχει η αίσθηση ότι πέρασε μια δεκαετία;» αναρωτήθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, συζητώντας ανώνυμα τον ευαίσθητο χαρακτήρα των στελεχών που καλύπτουν σημαντικά διοικητικά καθήκοντα στον Λευκό Οίκο.
Αρκετοί είναι οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του Τραμπ που σταθμίζουν την θέση τους, αναφορικά με την αποχώρηση τους, κατά την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Μερικοί άλλοι, εμφανίζονται έτοιμοι ν’ αποχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Δύο από τους πιο σημαντικούς αξιωματούχους που είναι πιθανόν ν’ αποχωρήσουν είναι ο Ντον Μακγκάν, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, αλλά και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. Ο πρόεδρος Τραμπ, όπως και με αρκετούς άλλους συμβούλους του έχει ανοιχτά εκφράσει τη νευρικότητά του και τα δύο παραπάνω στελέχη. Ωστόσο, η αποχώρησή τους δεν έχει διευκρινιστεί.
Ο Μακγκάν αξιολογείται ως πιθανός μάρτυρας στην έρευνα Μιούλερ, επικαλείται ήδη νομικούς λόγους για την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την κατάσταση.
Ο Μακμάστερ που είναι εν ενεργεία στρατηγός προσπάθησε να επιβάλλει την επιρροή του στην Δυτική Πτέρυγα, ενώ διαφώνησε με τον Τραμπ για τις επιλογές του στο Αφγανιστάν και το Ιράν.
Τα στελέχη που θα αποχωρήσουν θ’ ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτριας Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε πέρσι την αποχώρησή της. Η ίδια, είχε εμπειρία από την κυβέρνηση Μπους και ήταν η μόνη από τους υψηλόβαθμους συμβούλους του Τραμπ, που είχε προηγούμενη εμπειρία στον Λευκό Οίκο. Αναμένεται ότι θα συμμετέχει ως σύμβουλος για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, υπό τον γαμπρό του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ. Η ίδια, αναμένεται ότι θα συνοδεύσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην περιοχή, την επόμενη εβδομάδα.
Άλλα στελέχη που έχουν αποχωρήσει ή αναμένεται ν’ αποχωρήσουν: ο αναπληρωτής Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρικ Ντίαρμπορν που θα εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Ο Τζέρεμι Κατζ αναπληρωτής του Κον στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο. Ο Σον Κέιρνκρος, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ που διορίστηκε στην ηγεσία του οργανισμού εξωτερικής βοήθειας (Millennium Challenge Corporation). H Ομαρόσα Μάνιγκαλτ-Νιούμαν που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της ως διευθύντρια επικοινωνίας στο γραφείο συνδέσμου με το κοινό.
Η αποχώρηση του Γκάρι Κον από την προεδρία του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ ο ίδιος, δεν έχει ακόμη λάβει τις τελικές του αποφάσεις, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν μιλήσει μαζί του. Ο Κον έχει ρόλο στην κατάρτιση του σχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί -χρονικά- η συμμετοχή του σε αυτό. Το περασμένο Σάββατο, ο ίδιος, δήλωσε “ευτυχισμένος” με την δουλειά του, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ ενώπιον δημοσιογράφων στο Καμπ Ντέιβιντ.