Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Τζόρτζ Φλόιντ: Οι διαδηλωτές αψηφούν την επιδημία του κορονοϊού «για το καλό του έθνους»

Χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζουν τα αιτήματά τους και μερικές φορές βήχουν λόγω των δακρυγόνων: το κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ μπορεί να επιδεινώσει την επιδημία του κορονοϊού, όμως πολλοί είναι έτοιμοι να το διακινδυνεύσουν “για το καλό του έθνους”.

Σύμφωνα με την Έμπονι Χίλτον, Αφροαμερικανίδα γιατρό στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο τη Βιρτζίνια, η Αμερική είναι αυτή την περίοδο αντιμέτωπη με δύο επικίνδυνες πανδημίες: την covid-19 και την αστυνομική βία.

Φοβάται ότι η πρώτη θα εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο στη χώρα “όπου δεν γίνονται σεβαστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης” από τους διαδηλωτές, οι οποίοι όταν έχουν μάσκα “δυστυχώς συχνά δεν τη φορούν σωστά”.

Τα δακρυγόνα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για να διαλύσουν το πλήθος, υπογραμμίζει η Χίλτον “αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο” εξαιτίας του βήχα και της ταχυκαρδίας που προκαλούν.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές έχουν συναίσθηση του κινδύνου αυτού στη χώρα που έχει θρηνήσει τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία covid-19.

Όμως το αψηφούν μπροστά στον σκοπό που έχουν να υπερασπιστούν μετά την δολοφονία την προηγούμενη εβδομάδα του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις.

“Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι για το καλό του έθνους”, δηλώνει ο Κέι Μάνινγκ, ένας 52χρονος Νεοϋορκέζος που συμμετείχε σε διαδήλωση στο Μπρούκλιν τη Δευτέρα το βράδυ.

“Αυτό που είδαμε είναι πολύ ανησυχητικό και πρέπει να είμαστε εδώ, στον δρόμο, παρά την covid-19 παρά τον κίνδυνο μόλυνσης”, υπογραμμίζει.

Πίσω από τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων, που οξύνθηκαν λόγω της κρίσης της πανδημίας, βρίσκονται ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία.

Έρευνα που διεξήχθη πέρυσι με βάση άρθρα του Τύπου και επίσημα στοιχεία έδειξε ότι ένας μαύρος άνδρας έχει μία πιθανότητα στις 1.000 να σκοτωθεί από την αστυνομία, ποσοστό 2,5 φορές μεγαλύτερο από έναν λευκό.

“Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η αστυνομία αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ”, είχε αναφέρει ο βασικός συντάκτης της έρευνας Φρανκ Έντουαρντς του πανεπιστημίου Rutgers.

Το πρόβλημα δεν σταματά στους φόνους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως αυτός του Φλόιντ, αλλά επηρεάζουν καθημερινά την υγεία μιας κοινότητας που αισθάνεται στιγματισμένη, παρατηρεί η Χίλτον.

“Απόδειξη είναι το χρόνιο στρες που συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακών προβλημάτων και την παχυσαρκία”, αναφέρει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή