Categories: ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι παραμένουν «παγιδευμένοι» λόγω του shutdown

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται αρκετοί από τους 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στις ΗΠΑ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν επιστρέψει στις θέσεις κι εργάζονται απλήρωτοι λόγω του shutdown.

Άλλοι προσπαθούν να βρουν μια προσωρινή δουλειά για να καλύψουν τις ανάγκες τους κι άλλοι στρέφονται προς τους συγγενείς και τους φίλους τους αναζητώντας οικονομική βοήθεια, γράφει το «Politico».

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι τράπεζες έλαβαν «πάνω από είκοσι τηλεφωνήματα» από ανθρώπους που ζητούσαν μία ρύθμιση σχετικά με τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, δήλωσε ο Νικ Σίμπσον, εκπρόσωπος της ένωσης (Consumer Bankers Association) που εκπροσωπεί τις τράπεζες. Σήμερα, τα σχετικά αιτήματα έχουν δεκαπλασιαστεί. «Οι τράπεζές μας αναμένουν ότι τα τηλεφωνήματα θα αυξηθούν από την 1η Φεβρουαρίου», καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για την καταβολή δόσεων ενυπόθηκων δανείων, πρόσθεσε.

Καθώς το μερικό shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πλησιάζει στην 5η εβδομάδα του, χιλιάδες από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν πληρώνονται, στρέφονται σε δάνεια σταδιακής εξόφλησηςδάνεια με ενέχυρο το αυτοκίνητό τους κι άλλες μορφές δανεισμού που έχουν υψηλά επιτόκια.

Άλλοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι καθυστερούν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους ή πληρώνουν εκπρόθεσμα, θέτοντας σε κίνδυνο την πιστοληπτική τους ικανότητα ή επιβαρύνοντας τον προσωπικό δανεισμό τους, με επιπτώσεις που μπορούν να έχουν χρονική διάρκεια ετών, για τους ίδιους.

Άλλοι καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις για την συνταξιοδότησή τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δαπάνες τους.

Στην περίπτωση που το shutdown δεν έχει τερματιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η υψηλόβαθμη υπάλληλος του Ανώτατου Δικαστηρίου στην περιοχή της Ουάσινγκτον, Μέρι Σμιθ,δηλώνει πως θα πρέπει να βρει μία εργασία μερικής απασχόλησης. «Τα μέλη του Κογκρέσου εξακολουθούν να πληρώνονται. Αυτό για μένα, δεν είναι δίκαιο», δήλωσε καθώς περίμενε στην ουρά για να πάρει ένα γεύμα που προσέφερε δωρεάν μία τράπεζα τροφίμων για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στην Ουάσινγκτον.

«Είναι δείγμα έλλειψης σεβασμού προς τους αφοσιωμένους άντρες και γυναίκες που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της χώρας», δήλωσε μία υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης που γιόρτασε τη συμπλήρωση 34 ετών από τον διορισμό της την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει πληρωθεί. Όπως έκαναν οι περισσότεροι από τους 30 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που ερωτήθηκαν από το «Politico», έτσι και αυτή ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Άλλοι υπάλληλοι γύρισαν τα πρόσωπά τους κι έβαλαν τα χέρια τους μπροστά, καθώς πλησίαζε ένα τηλεοπτικό συνεργείο προς την γραμμή όπου περίμεναν για να πάρουν το δωρεάν γεύμα τους.

Μερικοί από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους έχουν χαρακτηριστεί «απαραίτητοι» για τη λειτουργία της υπηρεσίας τους και πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Ένας δικηγόρος δήλωσε ότι θα πρέπει για μία υπόθεση να ταξιδέψει στο Σικάγο, με δικά του έξοδα. Παράλληλα, ο ίδιος προσπαθεί να πάρει παράταση για τα σπουδαστικά δάνεια που έλαβε όταν ήταν σπουδαστής.

Ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είπε ότι ονομάζεται Νικ Μ, δήλωσε ότι θα διανέμει φαγητό για την DoorDash και για όσο διάστημα διαρκεί η μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Άλλος υπάλληλος, ονόματι Όμαρ, δήλωσε ότι θα ξοδεύει από τις πιστωτικές του κάρτες για όσο διάστημα διαρκεί το shutdown, αλλά φοβάται για το ύψος του προσωπικού δανεισμού του, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Μερικοί από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στρέφονται στο GoFundMe.com, τον ιστότοπο για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Ο Μπρετ Κόναντ, ένας τεχνικός κατασκευών για την υπηρεσία δασών στο Κολοράντο, συγκέντρωσε το ποσό των 16.000 δολαρίων μέσω μιας εκστρατείας του GoFundMe.com. Η εκστρατεία άρχισε στις 15 Ιανουαρίου με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποπληρωμή ιατρικών λογαριασμών. Ο γιος του Κόναντ, ο Λαρς, γεννήθηκε πρόωρα στις 3 Ιανουαρίου και πάσχει από ινοκυστική νόσο. Έπρεπε αμέσως να μεταφερθεί αεροπορικώς σε ιατρικό κέντρο του Ντένβερ για εγχείρηση, όπου και παραμένει αναρρώνοντας από την επέμβαση.

«Το να παραμένουμε απλήρωτοι, είναι πραγματικά δύσκολο. Δεν είχαμε πολλές οικονομίες στην άκρη», δήλωσε ο 35χρονος Κόναντ, τονίζοντας ότι μαζί με την σύζυγό του ξόδεψαν 3.000 δολάρια, τις αποταμιεύσεις τους, γι’ αυτή την κατάσταση ανάγκης κι έχουν ζητήσει βοήθεια από την οικογένειά τους. Παράλληλα, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από την υπηρεσία που έχει λάβει δάνειο (Navy Federal Credit Union) να καθυστερήσει την επόμενη δόση του μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου. Οι δωρεές που έλαβε από τον GoFundMe δεν έχουν φτάσει ακόμη στα χέρια του, ενώ με τα χρήματα αυτά θα καλύψει τη δαπάνη της θεραπείας του γιου του.

Αρκετές τράπεζες κι άλλοι δανειοδοτικοί φορείς και ενώσεις έχουν προσφέρει στους δανειολήπτες τους μία παράταση για τις εκπρόθεσμες πληρωμές τους, σχετικές τροποποιήσεις δόσεων στα δάνειά τους, αλλά και δάνεια με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο. Οι τράπεζες έχουν δεχτεί πιέσεις από τα αρμόδια εποπτικά όργανα που τους έχουν ζητήσει «να καταβάλουν οποιαδήποτε προσπάθεια για την τροποποίηση των δανειοδοτικών όρων, αλλά και για να δώσουν σχετικές παρατάσεις, ώστε να βοηθηθούν οι δανειολήπτες».

Επειδή υπάρχουν αυτές οι οδηγίες, «οι τράπεζες δεν απαιτούν το ίδιο επίπεδο επικυρώσεων κι εγγράφων για τους πελάτες των δανειοδοτικών προγραμμάτων, όπως γίνεται για τα συνηθισμένα δάνεια ή τις υποθήκες», είπε ο Σίμπσον.

Όσοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έχουν δανειστεί από την Bank of America, την Citibank ή την JPMorgan Chase ή την Wells Fargo έχουν πλέον ευνοϊκότερους όρους δανεισμού.

Η πλατφόρμα διαδικτυακών πληρωμών PayPal προσφέρει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους δάνεια μεγαλύτερα των 500 δολαρίων.

(Πηγή)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA