Το Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυνε σήμερα έκκληση στους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ενεργήσουν για να προωθήσουν την επίτευξη πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, ο οποίος έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ συζήτησε με τον ειδικό επιτετραμμένο των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς και οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως «είναι καιρός το Συμβούλιο να δράσει για να υποστηρίξει τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», αναφέρει δελτίο Τύπου του Φόρεϊν Όφις.
Την Τετάρτη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς εξέφρασε την προθυμία του να οργανώσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «μέσα σε έναν μήνα», μετά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να ξαναρχίσουν συνομιλίες για να δοθεί τέλος σε μια σύρραξη η τελευταία φάση της οποίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στον πόλεμο στην Υεμένη οφείλεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον οργανισμό, και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) χαρακτήρισε την Κυριακή «επίγεια κόλαση» την κατάσταση στη χώρα για τα παιδιά, εκατοντάδες χιλιάδες από τα οποία αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό ή κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.
Στη σύρραξη στην Υεμένη αναμετρώνται οι δυνάμεις της επισήμως αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με το σιιτικό ένοπλο κίνημα που είναι γνωστό ως Χούθι, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν και κατέλαβε το 2014 και το 2015 μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.
«Για πάρα πολύ καιρό, τα δύο αντίπαλα μέρη στον πόλεμο στην Υεμένη πίστευαν ότι ήταν εφικτή μια στρατιωτική λύση, με καταστροφικές συνέπειες με τον πληθυσμό», τόνισε ο Χαντ στην ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.
«Σήμερα, φαίνεται για πρώτη φορά ότι υπάρχει μια ευκαιρία να ενθαρρυνθούν τα δύο μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να σταματήσουν τους σκοτωμούς και να βρουν μια πολιτική λύση, η οποία είναι η μοναδική λύση μακροπρόθεσμα για να αποφύγουμε την καταστροφή», συνέχισε.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή για να προωθήσει αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε. «Υπάρχει μια πιθανότητα, μικρή αλλά αληθινή, η διακοπή των εχθροπραξιών να απαλύνει τα δεινά των Υεμενιτών. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όταν επιδιώξουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μια μακροπρόθεσμη λύση», συμπλήρωσε ο Χαντ, απηχώντας την τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή.
Την 8η Σεπτεμβρίου, η προηγούμενη απόπειρα να οργανωθούν συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη απέτυχε πριν καν αρχίσει: αφού έθεσαν όρους για να πάνε, οι σιίτες αντάρτες Χούθι τελικά δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν.
Το ΗΒ αναλαμβάνει μια «πρωτοβουλία» στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την προώθηση του στόχου, μεταξύ άλλων για να υπάρξει η «εγγύηση» ότι «μια πλήρης κατάπαυση του πυρός, όταν έρθει, θα εφαρμοστεί απόλυτα», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Φόρεϊν Όφις. Ο Τζέρεμι Χαντ δεν έκανε πιο σαφές σε τι συνίσταται η «πρωτοβουλία».
Διπλωμάτες στον ΟΗΕ, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, εξήγησαν πάντως ότι η Βρετανία, μαζί με τις ΗΠΑ, ετοιμάζει ένα σχέδιο απόφασης του ΣΑ που ζητεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αξίωσε επίσης να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Υεμένη.
Από την Πέμπτη ως την Κυριακή, μαίνονταν σκληρές μάχες γύρω από την πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι μέσω του οποίου εισάγονται τα τρία τέταρτα των εισαγόμενων εμπορευμάτων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στην Υεμένη, με πάνω από εκατό νεκρούς στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)