Δεν είναι περίεργο για κάποιους ανθρώπους να δειλιάσουν τη στιγμή που ο/η σύντροφός τους θα υποδηλώσει ότι θέλει κάτι πιο σοβαρό, μόνο και μόνο για να του πουν ότι φοβάται τις δεσμεύσεις και δεν τον ενδιαφέρουν τα συναισθήματα του συντρόφου του.
Είναι όμως ένα είδος ψυχολογικής πάθησης;
«Τους γνωρίζω, μου αρέσουν και μπορεί και κάποια στιγμή να τους αγαπήσω. Αλλά μόλις Φτάσουμε στον πρώτο χρόνο ξαφνικά καταλαβαίνω ότι αν δεσμευτώ τότε είμαι- στη θεωρία- αναγκασμένος να είμαι μαζί τους για πάντα.»
«Κάθε φορά που αρχίζει να γίνεται σοβαρή η σχέση μου με κάποιον απλά φρικάρω και αρχίζω να απομακρύνομαι και δεν ξέρω γιατί.»
Χάρη στην άνεση των dating apps, φαίνεται να είναι ένα αναπτυσσόμενο πρόβλημα με το πέρασμα των χρόνων όταν είναι εύκολο να βρεις άμεσα κάποιον καλύτερο με το πάτημα ενός κουμπιού.
«Ο φόβος του να δεσμευτείς δεν συναντάται μόνο όταν η σχέση ξεπεράσει το σύνηθες χρονικό όριο αλλά και γενικά να ξεκινήσει κάποιος μια σχέση με έναν άλλο άνθρωπο. Είναι μια πραγματική ψυχολογική πάθηση και υπάρχει από τότε που ξεκίνησαν οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.» εξηγεί ο σύμβουλος Gurpreet Singh.
Όσο αστείο ακούγεται το να έχει κάποιος «daddy issues» είναι αλήθεια το ότι όσοι έχουν προβλήματα με το να δεσμευτούν το κάνουν λόγω του παρελθόντος τους ή λόγω της οικογενειακής τους κατάστασης και της σχέσης μεταξύ των γονιών τους.
Όλα καταλήγουν στους δεσμούς που δημιουργεί ένα άτομο καθώς μπορεί να μην θέλει να δεσμευτεί κάποιος αλλά η αίσθηση της σιγουριάς και της ασφάλειας είναι βασική. «Αν αυτό το συναίσθημα καταστραφεί σε νεαρή ηλικία αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στην ενήλικη ζωή και ένα από αυτά θα είναι το να φοβάται να δεσμευτεί.» εξηγεί η Dr Abigael San. «Ένας γονιός που είχε πιο απομονωμένες σχέσεις στη ζωή του είναι πιο πιθανό να μεγάλωσε και το ίδιο το παιδί με αυτόν τον τρόπο.»
Φυσικά το να φοβάσαι να δεσμευτείς έχει άμεση σχέση με το αν έχεις πληγωθεί από κάποιον σύντροφο στο παρελθόν:« Αν κάποιος έχει σπάσει την εμπιστοσύνη σου από ένας σύντροφος ή κάποιος που είχες εμπιστευτεί για κάτι στο παρελθόν, είναι δύσκολο να μπορέσεις να εμπιστευτείς εύκολα μετά από κάτι τέτοιο. Δημιουργείται ένας φόβος ότι πάλι θα πληγωθείς ή θα απογοητευτείς, με αποτέλεσμα να μην αφήνεις τα άτομα γύρω σου να σε πλησιάσουν συναισθηματικά.»
Επίσης ο Gurpreet Singh πιστεύει πως και το να έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να δυσκολέψει την ικανότητα να δεθείς με κάποιον συναισθηματικά. Έχουμε συνηθίσει τις ιστορίες με τις απελπισμένες γυναίκες που περιμένουν τον σύντροφό τους να τους κάνει πρόταση γάμου ή κάποιες που δεν μπορούν να βρουν κάποιον που να θέλει να δεσμευτεί αλλά είναι όντων ο φόβος αυτός πιο κοινός στους άνδρες παρά στις γυναίκες;
«Κατά τη γνώμη μου και από εμπειρία ο φόβος να δεσμευτεί κάποιος δεν συναντάται μόνο στους άνδρες. Μια γυναίκα με τραυματικό παρελθόν είναι όσο πιθανό όσο και ένας άντρας με παρόμοιο παρελθόν, να έχει τον ίδιο φόβο. Υπάρχουν κάποια μοντέλα συμπεριφοράς που αποδεικνύουν πως οι άνδρες και οι γυναίκες τείνουν να θέλουν διαφορετικά πράγματα από μια σχέση αλλά κανένα δεν συμπεραίνει ότι είναι πιο πιθανό οι άντρες να μην θέλουν να δεσμευτούν. Εξαρτάται από το παρελθόν.»
ΠΗΓΗ: Independent