Categories: ΚΟΣΜΟΣ

«Ημουν ξαπλωμένη μέσα στο αίμα και περίμενα τη σφαίρα που θα με αποτελείωνε»

Μετά από μερικά αμήχανα δευτερόλεπτα έπεσαν στο έδαφος πανικόβλητοι. Προσποιούνταν τους πεθαμένους για να μην τραβήξουν την προσοχή των ένοπλων αντρών που σκόρπισαν το θάνατο μέσα στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν. Οι συγκλονιστικές ιστορίες των ανθρώπων που επέζησαν της τραγωδίας στη συναυλία αποτυπώνουν τον πανικό και τον τρόμο που αισθάνθηκαν οι 1.500 παρευρισκόμενοι. Και μετά ήρθε η συνειδητοποίηση του τι είχε συμβεί.

Η μαρτυρία της 22χρονης Ίσομπελ Μπόουντερι από τη Νότιο Αφρική κόβει την ανάσα. «Καθώς ήμουν ξαπλωμένη μέσα στο αίμα αγνώστων και περίμενα τη σφαίρα που θα με αποτελείωνε στα 22 μου χρόνια. Σκεφτόμουν όλους όσους αγαπώ και τους ψιθύριζα ένα σ’ αγαπώ» έγραψε στο facebook η ίδια ενώ μοιράστηκε με τους φίλους της και τη φωτογραφία της αιματοβαμμένης μπλούζας που φορούσε εκείνη την ημέρα. 

Οι θεατές της συναυλίας βίωσαν την απόλυτη φρίκη και οι σκηνές που αντίκρισαν σίγουρα θα τους συνοδεύουν για μια ζωή. «Ένα πτώμα έπεσε πάνω μου. Το αίμα αυτού του ανθρώπου άδειασε πάνω στα πόδια μου» είπε ένας από τους επιζώντες το περιοδικό New Yorker, και συνέχισε: «Ο 50χρονος γείτονάς μου πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και το κεφάλι. Προσπαθούσα να κοιτάω το πάτωμα, όπου είχε λιμνάσει τεράστια ποσότητα αίματος». 


Η Σέλια, που επίσης είχε πάει να παρακολουθήσει τη συναυλία, περιέγραψε και αυτή τον εφιάλτη που έζησε. «Είδα τους δράστες καθαρά. Νομίζω ότι ήταν τέσσερις. Δεν είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Ήταν όλοι αρκετά νέοι, 20χρονοι. Δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφοι αλλά δεν έμοιαζαν ύποπτοι. Φορούσαν όλοι τουνίκ, ο ένας μπεζ και οι άλλοι μαύρα. Αυτός που φορούσε το μπεζ είχε και γένια. Όλοι έμοιαζαν να είναι από την Μέση Ανατολή αλλά μιλούσαν γαλλικά χωρίς προφορά» είπε η νεαρή σε γαλλική εφημερίδα. 

Η Σέλια θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα τυχερό. Και αυτό γιατί την ώρα της επίθεσης δεν κρατούσε στα χέρια της το κινητό της τηλέφωνο. «Ευτυχώς, γιατί όσοι είχαν κινητά στα χέρια δολοφονήθηκαν αμέσως» ανέφερε η ίδια. Κάποιος άλλος από τους παρευρισκόμενους θυμάται ότι οι δράστες φώναζαν ότι ο κόσμος θα πληρώσει για τις γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία. 

Στη συναυλία ήταν και ο Τζερόμ Μπαρτελεμί, ο οποίος αποκάλυψε στο BBC ότι στην αρχή δεν μπορούσε να πιστέψει ότι άκουγε πυροβολισμούς. «Νόμιζα ότι είναι βαρελότα… Μετά γύρισα και είδα δύο νεαρούς άντρες -δεν ήταν μεγαλύτεροι από 25 ετών- οπλισμένους με καλάσνικοφ» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε: «Μας είπαν να ξαπλώσουμε κάτω… Φώναζαν και μας έκαναν νοήματα για να ξαπλώσουμε. Ήμουν κάτω από άλλους ανθρώπους, πυροβολούσαν. Σταματούσαν κάθε λίγο και λιγάκι… Κάποια στιγμή κοίταξα. Διερωτήθηκα αν οι σφαίρες είναι πραγματικές. Μετά τον είδα να πυροβολεί κάποιον και κατάλαβα». 

Μόλις οι θεατές της συναυλίας κατάλαβαν ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο έπεσαν στο έδαφος πανικόβλητοι. «Ήταν το απόλυτο χάος» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro κάποιος άλλος αυτόπτης μάρτυρας. «Γύρισα  και είδα έναν τύπο με αυτόματο όπλο να πυροβολεί στον αέρα. Πέσαμε όλοι στο έδαφος. Από εκείνη τη στιγμή λειτουργούσα ενστικτωδώς». 

Η γαλλική εφημερίδα Liberation φιλοξενεί και τις μαρτυρίες τριών φίλων, του Γκρεγκουάρ, του Τομάς και του Νικολά. «Πυροβολούσαν όλους όσους ήταν στο μπαρ. Μετά είδαμε κίνηση μέσα στο πλήθος. Ήταν σαν άνεμος μέσα σε ένα χωράφι με σιτάρι. Έπεσαν όλοι κάτω –νεκροί, τραυματισμένοι και ζωντανοί. 

Ένας 33χρονος, που μοιράστηκε την ιστορία του με το γαλλικό πρακτορείο, περιέγραψε ότι στην αρχή ο κόσμος ήταν σαστισμένος και δεν καταλάβαινε τι ακριβώς συμβαίνει. «Έπεσα στο έδαφος και αισθάνθηκα το αίμα. Άνθρωποι έπεφταν γύρω μου…». 


Ο πιο τυχερός αλλά και συνάμα άτυχος Ιταλός  

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία του Μασιμιλιάνο Ναταλούτσι από την Ιταλία, ο οποίος δεν φανταζόταν ποτέ ότι 30 χρόνια μετά από την τραγωδία του Χέιζελ θα βρισκόταν και πάλι αντιμέτωπος με μια ανείπωτη τραγωδία. 

Στις 29 Μαΐου του 1985 ο Ναταλούτσι βρισκόταν στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσει το κρίσιμο ματς για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης μεταξύ της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους. Περίπου μια ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας, οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας έσπασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φίλους της Γιουβέντους και άρχισαν να τους πιέζουν προς τα πίσω. Η πίεση του κόσμου συνέθλιψε 39 από τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στον τοίχο.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere Adriatico, η οποία επικοινώνησε με την οικογένεια του Ναταλούτσι, ο τυχερός Ιταλός επέζησε της τραγωδίας στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν και μάλιστα διέφυγε μόνο με μερικές αμυχές στο πόδι του. Ο φίλος που τον συνόδευε στη συναυλία στάθηκε επίσης τυχερός, καθώς πυροβολήθηκε στον ώμο αλλά οι γιατροί θεωρούν ότι η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. «Οι τρομοκράτες ήταν μόλις τρία μέτρα από εκεί που στεκόταν» είπε στην εφημερίδα ο πατέρας του Ναταλούτσι.   

Το οικογενειακό δείπνο που μετατράπηκε σε εφιάλτη 

Ο Γάλλος οδοντίατρος Ζαν Πιερ μίλησε στο περιοδικό People για τις στιγμές που έζησε στο εστιατόριο της οδού Σαρονέ. Ο άντρας, που ζήτησε να μην δοθεί στη δημοσιότητα το επώνυμό του, είχε μόλις μπει στο εστιατόριο La Belle Equipe με τον γιο και την κόρη του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άκουσε τους πυροβολισμούς. «Μακελειό. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν. Πέθαναν άνθρωποι μέσα στα χέρια μου και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τους βοηθήσω». 

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή