Μέλη της οικογένειας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ συμμετείχαν χθες Δευτέρα σε διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον για να αξιώσουν το αμερικανικό Κογκρέσο να υιοθετήσει τη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ψήφου, ενώ οι ΗΠΑ τιμούν την επέτειο της δολοφονίας του ηγέτη των αγώνων για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα,
Ο γιος του παγκοσμίως γνωστού αιδεσιμότατου, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο 3ος, πήρε τον λόγο στην μια από τις συγκεντρώσεις για να προειδοποιήσει ότι αρκετές πολιτείες «έχουν υιοθετήσει νόμους που κάνουν πολύ πιο δύσκολη τη συμμετοχή στις εκλογές», μισό αιώνα και πλέον μετά τις ιστορικές ομιλίες του πατέρα του.
Οι συμμετέχοντες στην πορεία απηχούσαν τα αιτήματα που διατύπωνε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πριν από εξήντα χρόνια, φωνάζοντας: «Τι θέλουμε; Δικαίωμα ψήφου! Πότε το θέλουμε; Τώρα!».
Πολλοί είχαν στα χέρια πλακάτ με τυπωμένη τη μορφή του εμβληματικού αγωνιστή του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και την πασίγνωστη έκκλησή του, εν έτει 1957: «δώστε μας το ψηφοδέλτιο». Ζητούσε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα ψήφου των μαύρων σε όλη τη χώρα.
Η διαδήλωση οργανώθηκε για να υποστηριχθεί το σχέδιο νόμου για την ελευθερία της ψήφου, που εξετάζεται το τρέχον διάστημα από τη Γερουσία· υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα.
Το σχέδιο νόμου αυτό έχει μετατραπεί στο αντικείμενο σκληρής πολιτικής μάχης. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαπραγματεύεται με δύο κεντρώους γερουσιαστές του κόμματός του, που αρνούνται να συναινέσουν να αλλάξει ο κανόνας για την έγκριση σημαντικών νομοθετημάτων με ειδική, ενισχυμένη πλειοψηφία 60 ψήφων στην άνω Βουλή – είναι γνωστός με τον όρο filibuster στην αργκό του σώματος – ώστε να μπορέσει να περάσει η μεταρρύθμιση χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Τζο Μπάιντεν κρίνει πως αυτό το νομοσχέδιο έχει κεφαλαιώδη σημασία για να προστατευθεί η αμερικανική δημοκρατία μπροστά στις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να αποκλείσουν από τις εκλογές τις μειονότητες, οι οποίες ιστορικά υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, μέσω σειράς νόμων που υιοθετήθηκαν πρόσφατα σε επίπεδο πολιτειών.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «τασσόταν υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης, της οικονομικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας που ξεκλειδώνει όλες τις άλλες: την ελευθερία να ψηφίζεις», δήλωσε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Μπάιντεν και η κυρία Χάρις επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την κρύπτη όπου κείνται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ – ο οποίος δολοφονήθηκε το 1968, στα 39 του χρόνια – και η γυναίκα και σύντροφός του στον αγώνα Κορέτα Σκοτ Κινγκ, στην Ατλάντα.
(AΠΕ-ΜΠΕ)