Ικανοποιημένοι εμφανίζονται κύκλοι των θεσμών για τη μετριοπάθεια που επέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις εξαγγελίες που έκανε χθες και προχθές από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πρωθυπουργικές αναφορές «δεν δημιούργησαν απορίες και ερωτήματα» στους δανειστές και έτσι δεν θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για διευκρινίσεις ζητημάτων στην πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά σήμερα από τα κλιμάκια των ΕΕ, ESM,ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Ουσιαστικά τα κλιμάκια των θεσμών θα επικεντρωθούν στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 και στη διασφάλιση των όσων έχουν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022. Επιπρόσθετα το βάρος θα πέσει στα κόκκινα δάνεια, στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στις αποκρατικοποιήσεις και σε επιμέρους μεταρρυθμίσεις.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για στοχευμένες ελαφρύνσεις δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς οι περισσότερες των εξαγγελιών που έγιναν στη ΔΕΘ έχουν μικρό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Είναι ενδεικτικό πως η μείωση έως και 50% του ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατομμύριο ιδιοκτήτες σε δυο δόσεις με την πρώτη από την 1-1-2019 δεν κοστίζει δημοσιονομικά περισσότερο από 30 εκατ. ευρώ.
Ακόμη και η καταβολή αναδρομικών ύψους 1 δισ. ευρώ σε ένστολους, δικαστές και πανεπιστημιακούς που είχαν προσφύγει το 2012 στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές των αμοιβών τους, είναι παρέμβαση που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς, καθώς έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πάντως κατά την πενταμερή παραμονή των θεσμών στην Αθήνα δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις. Αυτές θα ληφθούν προς τα τέλη Οκτωβρίου και όταν θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας .
Ενώ θεωρείται σχεδόν αδύνατον να ακυρωθούν στο σύνολό τους οι περικοπές, αφού οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια για τις συντάξεις που προβλέπουν τα εξής:
(Πηγή)