Την προοπτική υιοθέτησης του ευρώ από την τουρκοκυπριακή πλευρά από την πρώτη ημέρα της λύσης του Κυπριακού, εφόσον αυτή εγκριθεί από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, συζήτησαν σε κοινή συνάντηση, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την δικοινοτική επιτροπή.
Στην συνάντηση πήραν μέρος και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
Η πρώτη αυτή συνάντηση που είχε ως αντικείμενο συζήτησης την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής πλευράς για υιοθέτηση του ευρώ, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μεταφέρει στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας την Ομάδα Δράσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Η Ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 2004 και από το 2014 υπαγόταν στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, θα συντονίζει, υπό τις απευθείας πλέον οδηγίες του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλες τις προσπάθειες της Επιτροπής για την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για εναρμόνιση της με το κοινοτικό κεκτημένο στο πλαίσιο της διευκόλυνση της διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου.
Στο μεταξύ, στην αξίωση της Άγκυρας για την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών που θα διευκολύνουν την «νομιμοποίηση» μέχρι και 30.000 εποίκων, που ζουν στα κατεχόμενα, φαίνεται να συμμορφώνεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κιπρις», το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο, αποφάσισε την μείωση του ποσού που καταβάλλεται για την απόκτηση της «λευκής ταυτότητας», δικαιούχοι της οποίας είναι ξένοι υπήκοοι που ζουν μόνιμα στα κατεχόμενα.
Συζήτηση Αναστασιάδη-Μέρκελ για το Κυπριακό
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, όπως αναφέρει σε βραδινή γραπτή δήλωση από τις Βρυξέλλες ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στην δήλωση αναφέρεται ότι η συνάντηση Αναστασιάδη -Μέρκελ έγινε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες και ότι η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση στις διαπραγματεύσεις . Στόχος, τόνισε, ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι να διαπιστωθεί πως θα προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα, «το οποίο δεν θα αφήνει κενά ή τις όποιες εποικοδομητικές ή μη ασάφειες».
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ φαίνεται να κατανοεί πως «δεν είναι δυνατό να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, αν δεν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της ‘Αγκυρας με την Λευκωσία».
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής τονίστηκε η ανάγκη πως όλες οι υποχρεώσεις, που έχουν αναληφθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη στο προσφυγικό πρέπει να τηρηθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρόσθεσε, δεν δείχνουν μείωση στον αριθμό των προσφύγων, που εισέρχονται σε κράτη μέλη της ΕΕ. Επισήμανε, ακόμα, ότι πρέπει να εξεταστούν και τα αίτια, που προκαλούν το φαινόμενο και να βρεθούν λύσεις.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «ΒREXIT», ο κύπριος εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι η Βρετανία χρειάζεται την ΕΕ και η ΕΕ χρειάζεται τη Βρετανία.