Διφορούμενες οι απόψεις για τα τεστ στο σπίτι (self-tests) που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος. Η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έχει εγκρίνει τα τεστ στο σπίτι -δεν ρωτήθηκε καν- αλλά ούτε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) έχει λάβει εντολή για να προχωρήσει στην εισαγωγή τέτοιων τεστ. Εντύπωση επίσης προκαλεί και το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ποιο ακριβώς είναι αυτό το τεστ, ερώτημα που δεν μπορεί να απαντήσει κανένας αρμόδιος -Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ- ενώ ούτε το Μαξίμου το έχει δημοσιοποιήσει.
Κανένα από τα τεστ δεν έχει λάβει έγκριση, ούτε καν για επείγουσα χρήση από αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τα γρήγορα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες, έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο, και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορωνοϊού», έγραφε σε ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος προχθές.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ωστόσο φαίνεται να έχει άλλη άποψη. Στην τεχνική αναφορά με τίτλο «Σκέψεις σχετικά με τη χρήση αυτοελέγχων για το COVID-19 στην Ε.Ε./ ΕΟΧ» που εξέδωσε πρόσφατα (17 Mαρτίου) ξεκαθαρίζει ότι κανένα τέτοιο τεστ δεν έχει λάβει CE. «Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του εγγράφου, υπήρχαν μόνο λίγα RADT διαθέσιμα για αυτοέλεγχο για το COVID-19 και δεν υπήρχε RADT με σήμανση CE για αυτοέλεγχο που έχει διατεθεί στην αγορά της Ε.Ε. σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ», αναφέρει το ECDC στην έκθεσή του.
Όσο για τον «υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητάς» τους, έχουν ήδη απαντηθεί από την καθ’ ύλην αρμόδια Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής (ΕΕΙΒΕΙ) αλλά και τον εκπρόσωπο της χώρας για τον νέο κορωνοϊό στους διεθνείς φορείς, καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Τα τεστ αυτά έχουν ευαισθησία κάτω από 40%. Έχουν ικανοποιητική αξιοπιστία σε άτομα θετικά που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, ενώ στα ασυμπτωματικά ή προσυμπτωματικά άτομα, που ευθύνονται για το 20% και το 44% της διασποράς του ιού, αντίστοιχα, και σε όσους έχουν χαμηλό ιικό φορτίο δίνουν υψηλά ποσοστά ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων. Ελλοχεύει ο κίνδυνος εφησυχασμού, χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων προστασίας και διασποράς της λοίμωξης.
Η είδηση της διάθεσης self-tests από τα φαρμακεία αιφνιδίασε τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αντιπαρέρχονται τους ισχυρισμούς ότι ζήτησαν να πληρώνονται αλλά θέτουν μια σειρά, αναπάντητων, μέχρις ώρας, ερωτημάτων.
Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ