Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ιδρυτικό μέλος της KannaBio συνελήφθη επειδή είχε στην κατοχή του… αλεύρι και σαπούνι

Με τις επενδύσεις ή με τις συλλήψεις; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά ουσιαστικό και απευθύνεται στα μέλη της κυβέρνησης και το κυβερνών κόμμα. Προκύπτει από το παράλογο συμβάν σύλληψης ιδρυτικού μέλους της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ για κατοχή προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης που παράγονται νόμιμα στην Ελλάδα από την ημέρα ψήφισης του νόμου (ΦΕΚ Β 929/2016).

Την Τετάρτη 18 Απριλίου κατά την αποβίβασή του από το καράβι στο λιμάνι Χανίων, ο Σεραφείμ Κανδύλας αντιμετώπισε ομάδα λιμενικών που συνοδεία εκπαιδευμένου σκύλου τον πλησίασε ισχυριζόμενη ότι διακινεί ναρκωτικές ουσίες. Ο κ. Κανδύλας άνοιξε πρόθυμα τις αποσκευές του που δεν περιείχαν καμία ναρκωτική ουσία, αλλά συσκευασίες δοκιμαστικών προϊόντων από αλεύρι και σαπούνι κάνναβης παραγωγής KANNABIO, εξηγώντας ότι πρόκειται για νόμιμη βιομηχανική κάνναβη χαμηλής περιεκτικότητας σε THC (<0.2%), που υποστηρίζονται από χημικές αναλύσεις και πιστοποιητικά παραγωγής (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Λαρίσης 1355/24.03.17,
BIOHellas 1710020125/02.10.17, ΕΛΓΟ-Δήμητρα 2658/12.09.17, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο 6471/06.10.17).

Σημειώνεται ότι ήδη από το 2013 η βιομηχανική κάνναβη έχει εξαιρεθεί από τις ναρκωτικές ουσίες και κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά εισαγόμενα διατροφικά προϊόντα κάνναβης Sativa L. Από το 2016 επιτρέπεται η καλλιέργεια και μεταποίηση βιομηχανικής κάνναβης, αν και ακόμα δεν έχει εναρμονιστεί η νομοθεσία για τα τρόφιμα και εν γένη το πλαίσιο της μεταποίησης για όλους τους κλάδους.

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βιολογικής κάνναβης στην Ελλάδα και πρωτοστατεί στον χώρο με 160 στρέμματα καλλιέργειας το 2018. Καλλιεργεί ποικιλίες κάνναβης με περιεκτικότητα σε THC< 0.2% που είναι ενταγμένες στον ευρωπαϊκό και τον εθνικό κατάλογο σπόρων. Τα προϊόντα που παράγονται σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας είναι καθόλα νόμιμα, μη τοξικά και μη εξαρτησιογόνα.

Παρά ταύτα εν έτη 2018, σε μία χώρα που πασχίζει να αναγεννήσει τον πρωτογενή τομέα, ένας πρωτοπόρος παραγωγός και μεταποιητής διώκεται, ωθείται σε κράτηση και υφίσταται αδιανόητο διασυρμό και ταλαιπωρία. Στη συνέχεια υπόκειται σε έλεγχο της οικίας του από την οποία κατάσχονται επιπλέον νόμιμα προϊόντα, τα οποία δυσφημίζονται και αποστέλλονται στο Χημείο του Κράτους.

Ο Σεραφείμ Κανδύλας αφού πέρασε από Εισαγγελέα, τελικά αφέθηκε ελεύθερος αλλά ορίστηκε δικάσιμος τον Οκτώβριο για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση. Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα προέβη σε άκρως συκοφαντική ενέργεια δημοσιεύοντας φωτογραφία με τα προϊόντα KANNABIO στην επίσημη ιστοσελίδα του, συνδέοντας τα με υποτιθέμενη “Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών”!

Προφανώς, η κατηγορία θα καταρρεύσει στο δικαστήριο, αφού οι αναλύσεις θα δείξουν ότι πρόκειται για καθόλα νόμιμα παραγόμενη βιομηχανική κάνναβη. Παρόλα αυτά, ως πρωτεργάτες της βιομηχανίας της κάνναβης στην Ελλάδα, θεωρούμε χρέος μας να θέσουμε στην Πολιτεία και την κυβέρνηση τα εξής ερωτήματα:

  • Για πιο λόγο εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο οι παραγωγοί και μεταποιητές βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα;
  • Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, ώστε να μην προβαίνουν σε άστοχες συλλήψεις όταν πρόκειται για νόμιμα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης;
  • Για ποιο λόγο δεν έχει εγκριθεί ακόμα η διάταξη που εναρμονίζει τη νομοθεσία για τα τρόφιμα που περιέχουν έως 0.2% THC (τετραυδροκανναβινόλη), δηλαδή όσο και η παραγόμενη πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα να έχουμε συμβάντα που ταλαιπωρούν αθώους ανθρώπους, σαν κι αυτό;
  • Για πιο λόγο αποκόπτει την πρόσβαση σε Έλληνες παραγωγούς στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της διατροφικής κάνναβης, ενώ αντίστοιχα προϊόντα από το εξωτερικό με τεράστια περιθώρια κέρδους κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική αγορά ή “ελληνοποιούνται” με τρόπο ανεξέλεγκτο;
  • Τι θα κάνει επιτέλους για να προφυλάξει τους Έλληνες παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης αφού έχει δηλωμένη την πρόθεσή της να στηρίξει αυτό τον παραγωγικό τομέα;

Με τέτοιες διώξεις βλάπτεται η επιχειρηματικότητα και η προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Δυσφημίζονται παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι, ενώ διαταράσσονται σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίστηκαν με κόπο και συλλογικό όραμα. Συνάμα, μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην αξιοποίηση μίας πολυπαραγωγικής βιολογικής καλλιέργειας και των προϊόντων της, που τυγχάνουν μεγάλης ζήτησης από τους καταναλωτές. Ο οικονομικός κλάδος της κάνναβης σε ότι αφορά τη διατροφική, τη βιομηχανική και την ιατρική χρήση είναι ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, εξακολουθούμε και συλλαμβάνουμε τους πρωτοπόρους του κλάδου μέσα σε ένα πλαίσιο άγνοιας και προκατάληψης.

Εκτός από τη χτεσινή σύλληψη του μέλους της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, αντίστοιχη ταλαιπωρία πέρασε πρόσφατα και καταστηματάρχης στο Ρέθυμνο που κατηγορήθηκε για διαφήμιση ναρκωτικών επειδή πουλούσε τα προϊόντα της ΚΟΙΝΣΕΠ. Έχει έρθει η ώρα να δοθεί τέλος στον παραλογισμό αυτό και να ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και να επιβληθούν διεξοδικές ενημερώσεις των Αρχών επί του θέματος με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της και θα προβεί σε ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) για να υπερασπίσει και να προστατέψει κάθε νόμιμη δραστηριότητά της και το συμφέρον των μελών, των συνεργατών και των καταναλωτών της.

Η Διοικούσα Επιτροπή.

ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ

Λουίζα Σολομών-Πάντα