Ένας 96χρονος Ιάπωνας ελπίζει να καταρρίψει νέα ρεκόρ στο μέλλον, αφού το όνομά του γράφτηκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως του πιο ηλικιωμένου αποφοιτου πανεπιστημίου στον κόσμο, μετά το πτυχίο κεραμικής τέχνης που πήρε στις αρχές του 2016. Ο Σιγκέμι Χιράτα έλαβε χθες το πιστοποιητικό από το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες αφού πήρε πτυχίο Καλών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στις αρχές της χρονιάς, μετέδωσε σήμερα τοπικό μέσο ενημέρωσης.
Γεννημένος σε ένα αγρόκτημα στη Χιροσίμα το 1919, ο Χιράτα έγινε μια διασημότητα στην πανεπιστημιούπολη. “Φοιτητές που ούτε γνώριζα μου τηλεφώνησαν για να με συγχαρούν”, δήλωσε στην εφημερίδα Yomiuri. “Αυτό με γεμίζει ενέργεια”, πρόσθεσε ο Χιράτα, ο οποίος αφιέρωσε 11 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του στη μελέτη της κεραμουργικής και της κεραμικής τέχνης, ενώ τόνισε ότι είναι έτοιμος να καταρρίψει και άλλα ρεκόρ. “Είμαι τόσο χαρούμενος. Στην ηλικία μου είναι μεγάλη ευχαρίστηση να μπορείς να μαθαίνεις ακόμα”.
“Ο στόχος μου είναι να ζήσω μέχρι τα 100” και “αν είμαι σε καλή φόρμα θα είναι διασκεδαστικό να πάρω άλλο ένα πτυχίο”, δήλωσε ο υπερήλικας Χιράτα, ο οποίος υπηρέτησε στο Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και έχει τέσσερα δισέγγονα.
Πέρυσι, μια 100χρονη Γιαπωνέζα, η Μιέκο Ναγκαόκα, έγινε η πρώτη αιωνόβια που ολοκλήρωσε διαδρομή 1.500 μέτρων ελεύθερο σε πισίνα, 20 χρόνια αφότου άρχισε να κάνει αυτό το άθλημα. Στην Ιαπωνία πολλοί ηλικιωμένοι διατηρούν καλή φυσική κατάσταση.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας άλλος ιάπωνας συνταξιούχος, ο Χιντεκίτσι Μιγιαζάκι, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, διαδρομή που έτρεξε σε 42 δευτερόλεπτα και 22 δέκατα του δευτερολέπτου και έγινε ο πιο γρήγορος άνδρας άνω των 105 ετών στον κόσμο. Η επίδοση αυτή του χάρισε μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες και δημιούργησε μια νέα ηλικιακή κατηγορία στο άθλημα. Ο Μιγιαζάκι είχε δηλώσει με την ευκαιρία αυτή ότι ονειρεύεται να τρέξει μια ημέρα δίπλα στον τζαμαϊκανό σπρίντερ και παγκόσμιο πρωταθλητή Γιουσέιν Μπολτ.
Το 2015, η Ιαπωνία είχε σχεδόν 59.000 αιωνόβιους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που σημαίνει ότι υπάρχουν 46 τουλάχιστον αιωνόβιοι ανά 100.000 κατοίκους σε αυτή τη χώρα.